De PvdA wil dat Nederland meer vrije tijd krijgt en stelt vierdaagse werkweek voor

De PvdA wil dat Nederland meer vrije tijd krijgt en stelt vierdaagse werkweek voor

We werken teveel, en we werken te hard. Nederland behoeft meer vrije tijd, aldus de PvdA.

In de volksmond wordt wel eens grappend opgemerkt dat de VVD staat voor 'veel vrije dagen'. Toch lijkt het nu coalitiepartij PvdA te zijn die nu met dit politieke plan opgezadeld raakt. Kamerlid Martijn van Dam opperde in een interview met het Algemeen Dagblad namelijk dat het tijd werd om vijf dagen werken tegen twee dagen weekend om te gooien. Als het aan de sociaal-democraat ligt gaan we binnenkort slechts vier dagen werken, en vieren we maar liefst drie dagen weekeinde:

Nu het economisch beter gaat, moet de politiek zorgen dat werknemers meer vrije tijd krijgen. ,,Bijna niemand wil alleen maar werken en verder nergens tijd voor hebben. Die ratrace waar je maar niet uitkomt. Daarom moet vier dagen werken normaal worden, zodat je een dag overhoudt voor andere belangrijke zaken.''

Van Dam erkent dat aan zo'n grote stap een hoop nadelen zitten, met name de kosten waarmee de werkgevers zouden worden opgezadeld. De PvdA'er vindt namelijk wél dat de lonen op hetzelfde niveau moeten worden gehouden.

Overigens blijkt uit cijfers dat er nergens ter wereld zoveel parttime wordt gewerkt als in Nederland. Cijfers van het CBS geven aan dat bijna de helft van alle werkzame Nederlanders geen fulltime-betrekking heeft:

2821g1In buurlanden Duitsland en België is het nog niet de helft van wat het hier is, dus.

Het plan voor de vierdaagse werkweek kwam in een radicalere vorm enkele jaren geleden ook al opdagen. Toen opperde GroenLinks dat Nederland klaar was voor de 21-urige werkweek. Dat plan werd destijds bijzonder snel weggehoond.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties