De Telegraaf zaait verwarring over Baudet: 'Is FVD tegen euthanasie, werkende vrouwen en abortus?!'

De Telegraaf zaait verwarring over Baudet: 'Is FVD tegen euthanasie, werkende vrouwen en abortus?!'

Michael Vaudreuil en zijn vrouw. © Screenshot CBS

De verkiezingen komen eraan. En dus is De Telegraaf weer betrouwbaar pro-VVD.

Het is en blijft opvallend: als er geen verkiezingen aankomen is De Telegraaf best openminded en zelfs vriendelijk ten opzichte van nieuwe rechtse partijen als Forum voor Democratie. Maar als er wél verkiezingen aankomen... ach. Dan is de krant opeens meer pro-VVD dan Mark Rutte zelf.

Zo ook nu.

Want, ja, de Europese verkiezingen komen eraan. Voor die verkiezingen lijkt Forum voor Democratie dé grote uitdager te worden van de VVD. Sterker nog, volgens de meest recente peilingen kan FVD rekening houden met een enorme overwinning.

En dus zet De Telegraaf de aanval in op de leider van de partij, Thierry Baudet. Lees dit artikel maar:

Forum-leider Thierry Baudet heeft in een essay verwarring gezaaid over diens standpunt rond abortus, euthanasie en werkende vrouwen. In een boekbespreking over de Franse schrijver Houellebecq lijkt Baudet zich te keren tegen dergelijke vrijheden.

In het Amerikaanse tijdschrift American Affairs legt Baudet uit dat in zijn ogen a) zelfmoord gefaciliteerd wordt en b) abortus zo ongeveer gepromoot. Ook legt hij uit dat de rol van vrouwen veranderd is, wat positieve effecten heeft gehad, maar ook negatieve effecten. Zo zijn vrouwen vrijgevochten, maar ondervinden velen dat het erg moeilijk is om werk te combineren met het krijgen van kinderen. Dat is overigens geen méning van Baudet, dat is een feit. Ieder stel mét kinderen weet dat.

Maar wat De Telegraaf betreft is dat allemaal erg controversieel... én schept hij hiermee verwarring. FVD als partij is namelijk vóór euthanasie (of legalisering ervan tenminste), voor legale abortus (tot op zekere hoogte) en natuurlijk voor werkende vrouwen. HOE KAN DAT BAUDET?

Interessant genoeg geeft De Telegraaf zelf het antwoord, in de woorden van de persvoorlichter van FVD:

De persvoorlichter reageert verrast. „Natuurlijk is Forum voor Democratie niet tegen werkende vrouwen.” Of dat ook geldt voor abortus en euthanasie? „Dit is een essay van Baudet. Dat doorkruist niet de standpunten van de partij.” De partij is volgens de eigen website voor hulp bij zelfdoding voor mensen die klaar zijn met leven.

Met andere woorden, Baudet deelt zijn eigen mening, niet die van zijn partij. Hij, de conservatief-liberale intellectueel, denkt wat dieper over de zaken naar, en komt soms tot een andere conclusie dan zijn partijgenoten, hoewel hij de standpunten van zijn partij in de politiek altijd zal verdedigen.

Daar is niets vreemds aan. Er is geen enkele partij waarvan de leider het met ieder standpunt eens is. Dat is onmogelijk, al ware het maar omdat het geregeld gebeurt dat partijcongressen punten toevoegen (tegen de wens van het bestuur in).

Natuurlijk begrijpen ze dat bij De Telegraaf ook wel. Maar ja, de verkiezingen komen eraan, en dus moet Baudet beschadigd worden. Punt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer