De Volkskrant-bonus en de bankiersbonus

Geen categorieokt 09 2014, 12:00
De hoofdredacteur van de Volkskrant krijgt een vorstelijke bonus, terwijl hij ondertussen bonusontvangende bankiers het graf in schrijft.
Altijd lachen dit, natuurlijk. Dit soort gegrabbel in linkse contreien:

Gisteren werd duidelijk dat hoofdredacteur [van De Volkskrant] Philippe Remarque een bonus van 70.000 euro heeft gekregen, waarna de redactieraad hem vroeg de bonus niet te accepteren.

Allereerst zal het mij zelf natuurlijk een rotzorg zijn of de heer Remarque een bonus krijgt of niet. De Volkskrant is - op die anderhalve Plasterk-journalist na - een privaat bedrijf dat z'n eigen broek moet ophouden. Het mag helemaal zelf weten hoeveel het diens werknemers betaalt, en dus óók zelf weten of het diens directeur een exorbitante bonus meegeeft om nog maar eens te vieren dat de dagbladsector nog immer een aflopende zaak is. Ik zou het waarschijnlijk niet doen, maar het is ook niet mijn geld dat Remarque nu in z'n zak steekt. Kortom: zelf weten.
Maar er is hier uiteraard meer aan de hand. De NOS probeert het zo neutraal als mogelijk te omschrijven door te stellen: "De Volkskrant heeft altijd kritisch geschreven over de hoge bonussen bij bedrijven en semi-overheid," maar het Financieel Dagblad was wat bouder in de formulering:

Maar redacteuren verontwaardigd laten doen over andermans bonus en er dan zelf één toucheren riekt naar opportunisme. Het heeft toch iets te veel weg van een activistische geheelonthouder die bij thuiskomst stiekem twee borrels weghikt.

En legt daarmee toch eigenlijk meteen de vinger op de zere plek. Als je anderen de maat neemt op het gebied van salaristoekenning, moet je tenminste jezelf ook wel aan de ethische maatstaf houden. Anders ben je gewoon hypocriet bezig en delegitimeer je daarmee alles wat je ooit over dit onderwerp geschreven hebt.
Gelukkig voor een medium dat altijd per definitie dicht op het nieuws hoort te zitten, heeft ook de Goed Volk-krant in de gaten dat dit niet de meest gelukkige PR ter wereld is. De bonusregeling is inmiddels dus alweer aan banden gelegd:

Hoofdredacteuren van de Volkskrant kunnen voortaan nog maximaal 10 procent van hun jaarsalaris als bonus uitgekeerd krijgen. Dat heeft de hoofdredactie afgesproken met de redactieraad.

Eind goed, al goed dus. Nu kunnen we gelukkig weer met volle teugen genieten van de zuurlinkse aanvallen op torenhoge bankiersbonussen zonder dat we iedere keer meteen óók boos hoeven te worden op de redactie van de krant van sociaal-democratisch Nederland. Dat vind ik nog eens een bonus!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten