Deelverkiezingen in Duitsland: Merkels CDU wint, sociaaldemocratische wegkijkers van SPD gaan keihard onderuit

Geen categoriemei 07 2017, 20:00
De Duitse versie van de PvdA heeft vandaag een flinke klap gekregen. Daar kunnen wij natuurlijk alleen maar heel hard om lachen.
Och, wat ontzettend sneu voor Martin Schulz zeg: zijn SPD heeft de verkiezingen in de deelstaat Schleswig-Holstein vandaag flink verloren:
https://twitter.com/JeroenAkkermans/status/861250082036994048
Voor de SPD komt dat toch als een verrassing. De partij leek de afgelopen weken namelijk bezig met een comeback. Sterker nog, toen Schulz vorig jaar aankondigde dat hij niet langer voorzitter wilde zijn van het Europese Parlement en de overstap zou maken naar de Duitse politiek werd hij ongeveer ontvangen als een held. Nou ja, niet door Duitse kiezers, maar wel door de Duitse media. Die wisten het namelijk zeker: de eurofiele socialist zou écht een bedreiging vormen voor Angela Merkel. Ja, ja, nog even en de professionele wegkijkers van de sociaaldemocratische partij zouden weer aan de macht zijn.
Gelukkig blijkt vandaag dat die zogenaamde populariteit van Schulz nogal overdreven was. Ja, aanvankelijk steeg de SPD ook in deze deelgemeente in de peilingen -- in maart stond de partij nog op 33 procent. Naar nu blijkt kon de SPD dat niet volhouden, wat natuurlijk niet zo gek is aangezien kiezers hem nu hebben leren kennen en dus begrijpen dat hij de slechtste kandidaat is om hun land te leiden.
Merkel is en blijft de grote favoriet voor de landelijke verkiezingen die later dit jaar gehouden zullen worden. Als ze die wint -- en dat zal wel -- kan ze het kabinet Merkel IV vormen. Nou ben ik geen fan van Mutti Merkel, maar ze is honderd procent beter dan Herr Schulz. Als voorzitter van het Europees Parlement bewees de Duitser namelijk niets meer of minder dan een dictatortje in de dop te zijn.
Prima dus dat hij afgaat. Als iemand het verdient is hij het.
Nu nog even wachten op de landelijke verkiezingen. Dan zijn we daarna definitief van Schulz af. Mooi hoor!
Oh, en het mooiste van dit alles? In Frankrijk verloren de socialisten (Hollande deed niet eens mee, en zijn partijgenoot kreeg minder dan 10 procent van de stemmen). In Nederland ging de PvdA helemaal kapot. In het Verenigd Koninkrijk is Labour al lang ingestort... en nu gaat de SPD ook nog eens ten onder in Duitsland. Nog even en het is helemaal afgelopen met de sociaaldemocraten in Europa. Dat we dit nog mee mogen maken!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten