Defensieminister Bijleveld over Iraakse burgerdoden: 'Is voor uw eigen veiligheid!'

Geen categorienov 03 2019, 16:00
Het geplaagde Ministerie van Defensie ligt weer eens onder vuur. Deze week lekte uit dat er 70 burgerdoden zouden zijn gevallen door precisiebombardementen van een Nederlandse F-16 in 2015. Minister van Defensie Ank Bijleveld vind dat de politieke oppositie en de media te gemakkelijk hun vingertje wijzen naar haar ministerie. "Mensen, u moet weten dat we dit doen voor uw eigen veiligheid!", aldus een zichtbaar gefrustreerde Bijleveld bij WNL op Zondag.
De discussie over precisiebombardementen is dan ook weer helemaal opgelaaid door het nieuws dat er in 2015 zo'n 70 burgerdoden zouden zijn gevallen door een luchtaanval in het Iraakse stadje Hawija. Een Nederlandse F-16 bombardeerde daar naar eigen zeggen een explosievenfabriek die werd uitgebaat door IS.
Het is Minister van Defensie Ank Bijleveld echter in het verkeerde keelgat geschoten dat er nu met een beschuldigende vinger naar defensie wordt gewezen. Bijleveld kan het dan ook niet uitstaan dat er zelfs mensen zijn die spreken van een 'massamoord'.
Ank Bijleveld neemt het dan ook in duidelijke bewoordingen op voor haar militaire onderdanen:

“Ik word daar een beetje boos over. Onze mannen werken daar met gevaar voor eigen leven en proberen te voorkomen dat IS zich verspreidt.”

"Als je kijkt wat onze piloten doen, dan moeten we daar wereldwijd trots op zijn. De combinatie piloot en vliegtuig is het wapen. Onze mannen kunnen heel precies bombarderen. Daar ben ik ontzettend trots op.”

Volgens Bijleveld voerde Nederland de aanvallen in Irak uit om daarmee te voorkomen dat jihadisten hiernaartoe zouden komen. Bijleveld zegt dan ook ieder burgerslachtoffer te betreuren. Daarmee neemt ze echter wel het risico dat er onschuldige slachtoffers over de grens vallen. Anderzijds kan het wel de kans verkleinen dat we straks in Nederland zitten opgescheept met nog meer IS-vrouwen en hun kinderen, jihadisten en op hol geslagen haatimams.
"Mensen moeten zich realiseren dat defensie beschermt wat ons dierbaar is", aldus een strijdvaardige Bijleveld voor Volk en Vaderland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten