Definitief Ontwerp Klimaatakkoord: Bedrijven verplicht reductieplan indienen of boete!

Definitief Ontwerp Klimaatakkoord: Bedrijven verplicht reductieplan indienen of boete!

Daar gaan we dan, lekker veel betalen en alles beboeten wat niet meewerkt! Bedrijven zullen volgend jaar een plan moeten indienen om CO2-reductie te bewerkstelligen. Onvoldoende of niets ingediend? Betalen zul je! Dat meldt De Telegraaf.

De industrie zal 14,3 Megaton CO2 minder moeten zien uit te stoten per 2030. Dit gaat tussen de negen en vijftien miljard euro kosten. Reken er maar op dat dit uiteindelijk wordt doorberekend in de prijs van het product dat het bedrijf aanbiedt. De overheid 'stimuleert' bedrijven met subsidies die bij elkaar 550 miljoen euro zijn, ook uit uw portemonnee dus.

Ieder bedrijf dat meer dan 10 Kiloton per jaar uitstoot, is verplicht een CO2-reductieplan aan te leveren. Daar kom je nog al snel aan als je bedrijf een beetje van formaat is. Gelukkig zijn er 'legio opties' zoals: elektrificatie, energiebesparing, restwarmte gebruiken, warmtepompen en CO2 afvangen zodat het in lege gasvelden kan worden gestopt. Hartstikke leuk allemaal, kost vast meer dan gedacht.

Is de CO2 uitstoot na 2020 namelijk te hoog, en men verwacht dat deze met zo'n 21 miljoen ton CO2 wordt overschreden, dan incasseren diverse handelaren via de Europese emissiehandel zo'n 420 miljoen euro vanuit de Nederlandse staat. De Stichting Urgenda zal dan ook nog eens nakoming vorderen via de EU.

Valt het u ook zo op dat vooral alles veel kost en er maar weinig concrete manieren worden genoemd hoe men het beste de kosten kan drukken? Dat komt omdat Nederland die klap maar heeft te incasseren. Er zijn te weinig windmolens en zonnepanelen waardoor de druk te snel toe zal nemen en men 'minder schone' alternatieven 'tijdelijk' zal moeten toe gaan passen, waardoor iedereen flink meer betaalt maar de CO2 uiteindelijk niet echt veel verminderd zal worden. Maar goed, dan zitten de VVD, D66, CDA en CU toch niet meer in het kabinet en zijn de kopstukken allang vertrokken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties