Democratie loopt op laatste benen

Democratie loopt op laatste benen

De Volkskrant, dagblad Trouw en politicoloog André Krouwel verhaalden er afgelopen week over: de democratie als rechtsvorm is een verouderd instituut. Oorzaken te over. Nederlanders zijn verworden tot een apathisch volkje. Onze premier doet niet aan visionaire bespiegelingen en hinkt visieloos verder. Het politieke spectrum is verworden tot een kraterlandschap en morele ankers zijn door de razendsnelle secularisering bijgezet in het museum van ‘zogenaamde’ oudheden.

Dergelijke cocktails maken de roep om duidelijk leiderschap groter. Zo blijkt ook uit het onderzoek van Krouwel. Waar het volk zijn geloof in absolute waarheden kwijt is en God is weggebonjourd door allemaal kleine eigenwijze mensengodjes dan kun je als conservatief alleen maar meewarig het hoofd schudden bij zoveel onkunde. De mens wikt, God beschikt. Ergeniswekkend is het wel dat het mensdom kennelijk behoefte heeft zich opnieuw te laten knechten, maar dat eigenlijk ook weer niet wil. Als wij als opperindividualisten ergens de pest aan hebben, dan is het wel aan autoriteit. Toch is dat het ultieme recept wat dit volk toekomt en verdient.

Orde en hierarchie zijn de grote afwezigen in dit land. De democratie is doorgeschoten in argeloosheid, korte lontjes en egoisme. Dat geeft onze huidige rechtsvorm iets engs, onzuivers en is als een ongeleid projectiel. We zijn onzekere, schichtige zoogdieren geworden, waarbij de brutalen en de schreeuwers hun (on)gelijk claimen. Graaiende managers idem dito (Publeaks, Volkskrant weekendeditie). De kiezer holt in de armen van populisten (PVV, ouderenpartij)  en de aloude middenpartijen zijn als oude piepende wagens in permanente ademnood. Je zou bijna wensen dat een ‘big bang’ in de context van een nieuwe wereldoorlog, of een tsunami dit land weer eens wakker zou schudden van de doodlopende weg waarop het zich bevindt. Maar nee, we sukkelen nog even door. Geestelijk afstompen past ons kennelijk.

De libertijnse partijen, maar ook CDA en VVD zijn debet aan dit wanbeleid. Met het overboord zetten van de culturele bodemschatten van dit land hebben zij de democratie behoorlijk om zeep geholpen en van eerzame burgers egotrippers gemaakt. Hedonisme, vrije abortus, homohuwelijk, vrijheid&blijheid, 7 dagen per week massaconsumptie en ongebreidelde massa-immigratie hebben Nederland asgrauw gemaakt en de beloofde kick die dat zou opleveren volgens de so called  progressieven onder ons is als de lege huls van het nooit verzadigd zijn gebleken. We zoeken het in obsessief gebruik van onze smartphone, we facebooken ons rot appen onze vingertoppen blauw om maar niet te hoeven nadenken over het leven en onze tijdelijkheid daarin. We staan niet meer stil, maar zijn vluchtige forenzen geworden waar het leven aan voorbij schiet. The Devil smiles.

Echte democraten verlangen naar leiderschap, naar authenciteit en bevlogenheid. Naar rede en durf. En u?

Bert Brouwer is ad hoc publicist, sociaal-conservatief en lid van de SGP. Hij is ook actief op Twitter.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer