Denemarken moet niet zeuren, Groenland moet verkocht worden aan de VS

Geen categorieaug 22 2019, 8:00
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft gisteren met zijn Deense collega gebeld. Die moest enigszins gekalmeerd worden ofzo.
Eerder liet president Donald Trump weten dat hij Groenland maar wat graag zou kopen van Denemarken. Op die manier zou hij een nieuwe staat kunnen toevoegen aan de Verenigde Staten van Amerika. Geen slecht idee, zeker niet gezien de ligging van Groenland. Natuurlijk wonen er maar een stuk of 58.000 mensen, maar hé, het is wel een groot gebied waar in theorie het één en ander mee gedaan kan worden.
Helaas denkt Denemarken daar heel anders over. De premier van dat land kon de opmerking van Trump niet waarderen en reageerde door te stellen dat het wat hem betreft "absurd" is. Dit wekte dan weer de woede op van Trump, die besloot om zijn geplande bezoek aan Denemarken, die in de agenda stond voor september, af te zeggen. Of, zoals het Witte Huis zelf beweert, "uit te stellen."
Om de situatie enigszins te kalmeren heeft minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo nu maar gebeld met zijn Deense evenknie. De twee zouden de situatie rustig geanalyseerd hebben, en ongetwijfeld weer iets van vrienden zijn. Daarnaast zou Pompeo Denemarken een veer in de reet gestoken hebben door te stellen dat het land een belangrijke bijdrage levert aan "veiligheid op het wereldtoneel." Dat is natuurlijk je reinste onzin -- geen enkel Europees land doet dat, behalve het VK -- maar hé, het klinkt wel heel leuk.
Die Denen kunnen wel huilen, maar Trumps voorstel is een prima idee. Het slaat helemaal nergens op dat Groenland officieel deel uitmaakt van Denemarken. Canada of de VS? Ja, dat is logisch. Maar Denemarken? Dat is écht een nalatenschap van andere tijden -- tijden waarin Europese machten gebieden in andere regio's koloniseerden en voor zichzelf claimden.
Ik zou zeggen: Denemarken, geef Groenland gewoon op. Laat Amerika of Canada het gebied overnemen, en klaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten