Deze Georgische overloper is misschien wel de allergevaarlijkste commandant van ISIS

Geen categoriesep 18 2015, 8:23
Topcommandant van ISIS laat zien hoe gevaarlijk overlopers zijn.
Naast Abu Bakr al-Baghdadi, de zelfbenoemde kalief van het ISIS-kalifaat, is Abu Omar al-Shishani één van de bekendste gezichten van de terreurgroep. Met zijn bleke huidskleur en lange rode baard valt hij snel op tussen de jihadstrijders. Natuurlijk is het niet uniek dat Europeanen zich aansluiten bij ISIS, maar geen van allen hebben ze zo'n hoge positie als Al-Shishani.
De terrorist is leider van het noordelijke deel van het kalifaat en is onder meer commandant van de ISIS-hoofdstad Raqqah. Ook was hij de leider van de ISIS-opmars richting Bagdad waardoor de terreurgroep op honderd kilometer van de Irakese hoofdstad wist te komen.
Al-Shishani werd geboren in 1986 als Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili in Georgië, als zoon van een christelijke vader en een islamitische Tsjetsjeense moeder. In 2006 ging hij in dienst bij het Georgische leger, waar hij in 2008 tegen de Russen vocht in de Russisch-Georgische oorlog. In het Georgische leger onderscheidde hij zich als een zeer kundige soldaat.
Uit nieuwe informatie blijkt dat Al-Shishani in het Georgische leger een training kreeg van de special forces van het Amerikaanse leger, één van de beste militaire eenheden ter wereld. Maar in 2012 sloot hij zich aan bij een jihadgroep in Syrië, en nu zet hij al zijn kennis in om ISIS sterker te maken. De training die Al-Shishani heeft gekregen verklaart zijn unieke stijl van vechten – hij weet met relatief kleine groepen ISIS-strijders vaak toch enorme militaire successen te behalen.
Amerikaanse militaire expert Daveed Gartenstein-Ross legt uit:
"Hij slaat toe bij meerdere doelwitten op dezelfde dag, en voert snelle aanvallen uit om het Irakese regeringsleger uit zijn tent te lokken. Terwijl zij hem achtervolgen, leidt hij ze een hinderlaag in"
Al-Shishani's elite-training zorgt er ook voor dat hij enorm goed getraind is in het vechten als ondergrondse rebel. Ook als ISIS dusdanige klappen krijgt dat ze geen gebied meer kunnen behouden en gedwongen worden om ondergronds te gaan en in het geheim te vechten – zoals bijvoorbeeld de Taliban – zal Shishani nog kunnen doorvechten in Irak.
De situatie van Al-Shishani laat zien hoe ontzettend gevaarlijk overlopers zijn. Hij kreeg een training van de beste special forces ter wereld om Georgië te beschermen tegen de Russen, maar nu zet hij al die militaire tactieken in voor het kalifaat. De Amerikaanse regering ziet in dat de roodbebaarde terrorist een enorm gevaar is – ze hebben een prijs van 5 miljoen dollar op zijn hoofd gezet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten