Deze twitteraar heeft het gehad met trage formatie

Deze twitteraar heeft het gehad met trage formatie

De langdurige onderhandelingen en het op de lange baan schuiven van tal van onderwerpen door de partijen wekt bij menigeen ergernis. Op Twitter opperde Bart Cosijn een plannetje om de democratie beter te laten functioneren. We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden!

1. Zet de formatie even op pauze

Mark Rutte wil niet met Geert Wilders, Alexander Pechtold liever niet met de ChristenUnie. Maar het gaat niet alleen om de poppetjes. De uitslag van de verkiezingen heeft geresulteerd in een enorm versnipperd politiek landschap. Wellicht is het tijd om iets nieuws te proberen...

2. Hef de fractiediscipline op

Volgens Wikipedia is fractiediscipline: ‘Het vermogen van een fractie van een politieke partij om haar leden het beleid van het partijleiderschap te laten ondersteunen.’

Partijen oefenen grote druk uit op hun Kamerleden uit om met de meerderheid mee te stemmen. Het is bizar dat Kamerleden vrijwel nooit afwijken van het fractiestandpunt. Uit onderzoek blijkt dat de fractiediscipline in Nederland enorm groot is:

Dat betekent dat slechts 19/1.535.371 deel van alle stemmen niet in lijn met het fractiestandpunt was. Ofwel, de fractiediscipline is 99,999%.

Voor 1990 was het veel gebruikelijker om af te wijken van de fractiediscipline. Fractiediscipline lijkt ook in strijd met de grondwet:

Artikel 67 lid 3: de leden stemmen zonder last

3. Alle Kamerleden gaan de sterren van de hemel debatteren

Een open debat kan alleen worden gevoerd door onafhankelijke geesten en vrijdenkende parlementariërs. Het opheffen van de fractiediscipline komt dus ten goede aan de kwaliteit van het parlementaire debat. Hiermee gaan de Kamerleden eindelijk hun taak weer uitvoeren. De opdracht uit de grondwet aan de parlementariërs is om zelfstandig te beslissen welke keuze in het algemeen belang is.

4. Stemmen tussen acht en negen uur s'avonds

De meeste stemmingen zijn op dinsdag. Tussen acht en negen uur s'avonds kijken de meeste mensen televisie. Het zou dus een goed idee zijn om dan de stemmingen te houden en live uit te zenden op NPO1. Let wel: hoofdelijke stemmingen, geen stemmingen waarbij ervan uitgegaan wordt dat de fractievoorzitter namens de hele fractie stemt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
NPO fractiediscipline formaties

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties