Dictator Lodewijk Asscher bepaalt wie bedrijven wel en niet mogen aannemen: Vindicat-eikels weren mag niet

Dictator Lodewijk Asscher bepaalt wie bedrijven wel en niet mogen aannemen: Vindicat-eikels weren mag niet

De PvdA-minister van Sociale Zaken, ik heb het natuurlijk over de betweter Lodewijk Asscher, heeft geen goed woord over voor bedrijven die leden van controversiële studentenverenigingen willen weren. Volgens hem mag een bedrijf geen onderscheid maken op basis van het lidmaatschap van een organisatie of vereniging.

Je zou denken dat je als werkgever/eigenaar zelf wel even bepaalt wie je in dienst neemt en waar, maar nee, zo werkt het helaas niet in Nederland. Hier bepaalt de overheid namelijk wat wel en wat géén goede reden is om een kandidaat voor een vacature af te wijzen. Dieptriest, natuurlijk, maar we hebben onszelf met dit probleem opgezadeld door steeds weer op de PvdA te stemmen. Als socialisten iets leuk vinden dan is het om zich met de vrije markt te bemoeien: een markt waar ze verder zelf totaal geen ervaring mee hebben omdat ze hun hele leven uit de staatsruif eten.

Hoe dan ook, toen bekend werd dat het Groningse marketingbureau Sellian niet langer mensen in dienst wil nemen die als student lid waren van Vindicat -- een controversiële studentenvereniging waar ze er nogal barbaarse ontgroeningsmethodes op nahouden -- nam TPO even contact op met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Mag Sellian dit doen, vroeg het websiteje zich af?

Asschers antwoord laat niets aan de verbeelding over:

"Iedere sollicitant dient op zijn eigen kwaliteiten te worden beoordeeld. Alleen dan kun je de geschiktheid van een kandidaat in beeld brengen. Uitsluiten enkel op basis van lidmaatschap van een vereniging kan niet."

Oh ja, Lodewijk, mag dat niet? Een bedrijf mag dus ook geen mensen weren die lid zijn van één of andere nazistische club? Hoezo niet? Zegt het niet het één en ander over het karakter van de sollicitant dat hij bij zo'n club aangesloten is? Natuurlijk kun je Vindicat niet oprecht vergelijken met neo-nazi's, maar dat doet er niet toe. Het gaat erom dat je als bedrijf een volledig beeld van een mogelijke sollicitant wilt en dat het lidmaatschap van bepaalde organisaties en verenigingen daar wel degelijk het één en ander over zegt -- of kán zeggen, in ieder geval.

Er gebeuren bij Vindicat, getuige verschillende nieuwsberichten de afgelopen weken, zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Als bedrijfseigenaar kijk je daarna en kom je (terecht, mijn inziens) tot de conclusie dat er een cultuur heerst bij de vereniging waar je gewoon niets mee te maken wilt hebben. En ja, dit kan dan reden zijn om sollicitanten met een Vindicat-achtergrond actief te weren. Dan hadden ze zich maar niet bij die club moeten aansluiten. Heel moeilijk is dat niet, het gros van de Groningse studenten kiest er namelijk voor om het niet te doen.

Het "geen eikels"-beleid van Sellian kan dan ook zonder meer op mijn steun rekenen. Dat meneer Asscher daar niet blij is zal mij een zorg zijn. Misschien dat hij zelf eerst maar eens in de private sector moet werken, dan mag hij daarna weer meepraten over dit soort zaken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties