Dieptriest: Franse joden ontvluchten Frankrijk en masse door toenemend anti-semitisme

Geen categoriejun 03 2016, 20:00
Door een heropleving van jaren '40-praktijken voelen joden zich in Frankrijk steeds minder veilig in hun eigen gemeenschap.
Frankrijk heeft het grootste aantal joodse inwoners van Europa, maar dat zou nog wel eens snel kunnen gaan veranderen. Op het moment zijn zo'n 500.000 à 600.000 inwoners van het land joods, maar dit cijfer daalt. Alleen al in 2015 zouden zo'n 8.000 het zekere voor het onzekere genomen hebben door naar Israël te emigreren. Velen van hen zagen geen andere optie: hoewel ze soms al decennia lang in Frankrijk gewoond hadden, was het ook hen te veel geworden.
De reden voor dit trieste sentiment is een sterke heropleving van het anti-semitisme, dat vooral in de buitenwijken van Parijs goed voelbaar is. Het moge duidelijk zijn uit welke duistere hoeken van de samenleving dit vooral komt, en dat het er met de recente toestroom aan asielzoekers zeker niet beter op wordt.
Één van de mensen die dit maar al te goed gemerkt heeft, is de 71-jarige Alain Benhamou. Tot voor kort woonde hij in één van de vele buitenwijken van Parijs, waar meer dan de helft van de joodse bevolking van het land woont. In juli van 2015 kreeg hij echter de schrik van zijn leven toen vandalen bij hem hadden ingebroken. Ze hadden niets meegenomen, maar wel iets voor hem achtergelaten op zijn muur: de tekst "vieze jood". Hoewel hij al 40 jaar op dezelfde plek had gewoond, was ook voor hem de maat vol. Hij kan het nog net niet over zijn hart verkrijgen om zich het land uitgepest te laten worden, maar zijn oude vertrouwde wijk heeft hij wel moeten verlaten. Inmiddels woont hij in een dorp in de buurt van de hoofdstad, waar zich in de loop der jaren steeds meer joodse gezinnen gevestigd hebben.
Ook volgens Alain kan er geen twijfel over bestaan aan wie de groeiende jodenhaat in Frankrijk (en Europa) te wijten is. De zogenaamde vluchtelingen maken het er voor de joodse gemeenschap niet beter op, waardoor zij eigenlijk vluchtelingen in hun eigen land worden. Het zou bijna ironisch te noemen zijn, als het niet gewoon een diep, dieptrieste situatie zou zijn. Ik zou er echter niet op rekenen dat ook maar iemand hier iets aan gaat doen: onze politici hebben het helaas te druk met het herenigen van de gezinnen van de daders van deze wandaden. Na duizenden jaren lijkt het ze dan toch echt te zijn gelukt om onze joodse medemensen uit het Europese continent te verdrijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten