Dieselrijder met uitsterven bedreigd: milieuzones vanaf 2020 toegestaan

Dieselrijder met uitsterven bedreigd: milieuzones vanaf 2020 toegestaan

Dieselrijders, opgelet! Vanaf 1 januari 2020 kan u te maken krijgen met milieuzones. Het kabinet heeft zojuist toegestaan dat gemeentes dergelijke zones vanaf volgend jaar in mogen voeren. Dat meldt de Telegraaf.

Linkse partijen hebben vandaag wat te vieren. Ondanks dat benzineauto's worden ontzien, zijn automobilisten met een dieselauto mogelijk zwáár de pineut. Gemeentes mogen vanaf het jaar 2020 een milieuzone invoeren die het verbiedt dat dieselauto's van 15 of 20 jaar (en ouder) het gebied nog langer mogen betreden. Vanaf 2025 zouden de regels nog strenger worden door de toegestane bouwjaren van auto's verder bij te stellen.

De reden dat het kabinet dit invoert is tweeledig. Enerzijds vinden zij het, als onderdeel van gezondheidsbeleid, belangrijk om dieselauto's steeds meer te weren. Dieselauto's stoten weliswaar minder CO2 uit, zij vervuilen de lucht wel meer dan benzineauto's.

Anderzijds is het een kwestie van harmonisatie omdat diverse gemeentes hun eigen zones, systemen en borden zijn gaan ontwikkelen. Het kabinet wil dat alle gemeentes die een milieuzone hebben of willen gaan invoeren, dezelfde borden en regels gaan hanteren.

Deze maatregel kan dus wel eens flink effect gaan hebben op de verkoop van diesels. Ook is het nog maar de vraag of elke gemeente met een milieuzone-ambitie ook daadwerkelijke noodzaak heeft voor zo'n maatregel. Voor de Randstad is het wellicht meer van belang dan hier bij mij in Twente.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties