Cliënten: Directeur afkickcentrum gebruikt pgb om zichzelf te verrijken

Geen categoriejul 28 2011, 11:30
De directeur van stichting In De Vrijheid in het Zeeuwse Wemeldinge incasseert achter de rug om van zijn cliënten jaarlijks honderdduizenden euro's aan persoonsgebonden budget (pgb).
Cliënten zouden gedwongen worden blanco pgb-formulieren te ondertekenen voor de stichting. De directeur, Remco Jorritsma, vult dan achteraf in hoeveel kosten er zijn gemaakt. Het zal u niet verbazen dat hij dit trucje volgens ex-cliënten gebruikt om veel te veel geld te declareren. 
Jorritsma zelf ontkent alle aantijgingen. Hij zegt dat hij zijn cliënten 'blanco formulieren' laat ondertekenen omdat "de jongens" hem als een geldwolf zouden zien als ze zien wat voor bedragen hun zorg kost. "Voor hen is 3.000 euro per maand een gigantisch bedrag. Ze hebben geen idee wat zorg kost".
Dat is een wat aparte uitspraak aangezien Jorritsma er alles aan doet om ervoor te zorgen dat ze dit ook nooit zullen ontdekken. Je zou denken dat de directeur dit moment zou aangrijpen als een leermomentje voor de cliënten: ja, dit zijn de kosten die de samenleving maakt om jullie te helpen. Ga er dus goed mee om en doe werkelijk je best af te komen van je verslaving.
Maar nee, Jorritsma kiest voor een andere - uiterst merkwaardige - aanpak. En dat is toch op zijn minst een beetje verdacht.
Een woordvoerder van het zorgkantoor in Goest zegt onderwijl "de signalen te herkennen". Tja.
Het systeem van de pgb's wordt door het kabinet flink op de schop genomen; gelukkig maar. Het is veel te gemakkelijk om fraude te plegen. Dit heeft voor nogal wat kritiek gezorgd, maar so be it. Dit soort praktijken kunnen en mogen niet getolereerd worden.
En Jorritsma? Ik stel voor dat de overheid zijn declaraties even goed doorspit. Want verdacht, dat is het zeker.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten