Directrice Mauritshuis spint zich een ongeluk: 'Weghalen beeld Johan Maurits? Geen verwijdering maar verbetering!'

Geen categoriejan 21 2018, 14:00
Volgens de directrice van kunstmuseum Mauritshuis, welke onlangs een beeld van naamgever Johan Maurits verwijderde uit de foyer en verplaatste naar een achterafzaaltje, moeten we allemaal niet te boos zijn op de kunstdame. Ze heeft namelijk slechts een "verbetering" uitgevoerd. Verwijdering? Nee, dat mag je dus absoluut niet zeggen!
https://twitter.com/Buitenhoftv/status/955041965644513280
Emilie Gordenker had een briljant plan opgevat enkele weken geleden: in deze tijden waarin Nederland afrekent met de historische grootheden die ons land hebben gemaakt tot wat het is, kan ook het Haagse kunstmuseum Mauritshuis niet achterblijven. En dus ondernam Gordenker, directrice van deze toko, actie. Het beeld van Johan Maurits dat anders zo trots in het museum prijkte werd daarom naar de schaduwen achterin het museum verplaatst.
Een storm van kritiek stak vervolgens op, maar Gordenker staat klaar om ieder verwijt snel te pareren. Ze kreeg zelfs ruimbaan voor het 'rechtzetten' van dit vermeende 'misverstand' bij Buitenhof, waar ze kritiekloos geïnterviewd werd door VPRO-coryfee Marcia Luyte. En daar mocht Gordenker fijntjes verklaren dat het allemaal niet zo bedoeld was. Nederland had behoefte aan een verhaal waarin ook alle negatieve aspecten van Johan Maurits nog maar eens uitgelicht werden. Dat past kennelijk bij de tijdgeest. Het beeld van Johan Maurits werd dan wel weggepromoveerd naar een achterafzaaltje om een beter "verhaal" te vertellen, maar dat betekent dus niet dat het verwijderd is. Nee nee, alleen maar verbeterd. Echt hoor!
Ik moet zeggen: prachtig gespind. Mocht Gordenker ooit nog een carrière in de politiek ambiëren, dan staan de weg-met-ons-partijen vermoedelijk allemaal voor haar in de rij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten