Dit is hem dan: de slachter van Istanbul

Dit is hem dan: de slachter van Istanbul

De ISIS-jihadist die net na de start van het nieuwe jaar een aanslag pleegde in een club in Istanbul heeft zichzelf van tevoren gefilmd. Blijkbaar was de knettergekke extremist zo trots op zichzelf dat hij toch iets wilde achterlaten zodat iedereen kon zien wie verantwoordelijk was voor de slachting. Ook hebben de autoriteiten zijn naam bekend gemaakt. Het gaat om ene Lakhe Mashrapov die eerder samen met zijn vrouw en kinderen (!) vanuit Kirgizië naar Turkije kwam.

De idioot filmde zichzelf terwijl hij door de bekende straat Taksim in Istanbul liep. Terwijl hij loopt kijkt hij zwijgend in de camera. Hij hoeft natuurlijk ook niets te zeggen. Hij wist van tevoren dat hij, als de beelden naar buiten zouden komen, berucht zou zijn. Ongetwijfeld wist hij óók dat ISIS de aanslag uiteindelijk zou opeisen, waardoor er geen enkele twijfel meer zou bestaan over zijn motief.

Zoals je op de foto duidelijk kunt zien is de man geen Arabier. Hij lijkt afkomstig te zijn uit Centraal Azië waar, het moet gezegd worden, tegenwoordig ook behoorlijk wat islamisten vandaan komen. Volgens experts richtte hij zijn bloedbad vrijwel zeker aan in de discotheek Reina omdat hij mensen wilde 'bestraffen' die Nieuwjaar vierden. In de ogen van islamitische extremisten is dat namelijk een doodzonde omdat a) de jaartelling gebaseerd is op de christelijke kalender en b) dat ook voor de maanden zelf geldt. De islamitische kalender begint immers meer dan 600 jaar na de christelijke jaartelling... en is gebaseerd op de maan in plaats van op de zon.

De Turkse autoriteiten hebben ondertussen buitengewoon veel informatie over de jihadist. Ze weten hoe hij er uitziet -- met dank aan beveiligingscamera's maar dus ook aan de selfievideo -- en hebben zijn vingerafdrukken zelfs. Daar komt nu nog eens bij dat ze zijn identiteit eindelijk vastgesteld hebben. Het gaat om Lakhe Mashrapov uit Kirgizië. De extremist kwam eerder als immigrant naar Turkije. Hij deed dat, geloof het of niet, met zijn vrouw en kinderen.

Ongelooflijk genoeg is hij nog altijd op de vlucht. Op de één of andere manier slaagt de MIT -- de Turkse inlichtingendienst -- er dus maar niet in om hem op te sporen, wat ongetwijfeld komt doordat hij beschermd wordt door andere extremisten die hem het land misschien zelfs uit zullen proberen te smokkelen.

Er is ondertussen ook meer bekend over de manier waarop de terrorist wist te ontkomen. Nadat hij zo'n 180 kogels had afgevuurd ontdeed hij zich van zijn wapen en deed hij net alsof hij een doodsbange feestganger was. Vervolgens stopte hij een taxi en stapte hij in. Toen hij eenmaal aankwam waar hij wilde zijn maakte hij duidelijk dat hij geen geld had om de chauffeur te betalen en ging hij er vandoor. De taxichauffeur zal zich achteraf ongetwijfeld ontzettend schuldig hebben gevoeld: als hij de man niet had opgepikt was die immers nooit ontsnapt. Het is aan hem te danken dat de jihadist erin slaagde te ontkomen.

Natuurlijk kun je dat de chauffeur niet aanrekenen. Hij wist niet beter dan dat de jihadist een 'gewone' klant was. Maar zuur is het wel.

Ondertussen gaat de klopjacht op de islamitistische moordenaar verder. De Turkse autoriteiten kregen gisteren een melding dat hij gezien zou zijn in een grote Turkse stad. Die informatie heeft helaas nog niets opgeleverd. Wel zijn er in de tussentijd acht mensen opgepakt die ervan verdacht worden samen te hebben gewerkt met de moordenaar. We zullen maar zeggen: het is een begin.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties