Dit maakt het nóg gevaarlijker: China steunt Noord-Korea als VS preventief aanvalt

Dit maakt het nóg gevaarlijker: China steunt Noord-Korea als VS preventief aanvalt

Al maanden rommelt het tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. De oorlogsretoriek verandert langzaam in concrete dreiging en uiteindelijk in oorlog.

Al in april schreef ik over de harde toon tussen de Verenigde Staten en de Aziatische dictatuur Noord-Korea. Ik weet dat nog als de dag van gisteren: het was mijn eerste artikel voor De Dagelijkse Standaard. Toen was mijn conclusie: gooi er toch een bom op. Nee, zo kort door de bocht als dat klinkt was mijn gedachtegang natuurlijk niet. Mijn afweging was de volgende: moeten we de gok nemen dat Kim Jong-Un niet waar kan maken waar hij mee dreigt? Nee, was mijn antwoord. Daarmee zou Amerika, maar ook het hele Westen zichzelf enorm in gevaar brengen. Want stél je nu eens voor dat het wel kan, dat Noord-Korea wél die raketten operationeel heeft. Omdat wij niet weten wat ze precies wel of niet kunnen, is die gok te groot en te riskant. Het is of zij, of wij. Vanuit die gedachte zei ik toen: gooi er snel een bom op. En wel zó een, dat het direct afgelopen is.

Die optie lijkt steeds verder weg, nu China vasthoudt aan zijn bondgenootschap met Pyongyang. Dat zegt de Chinese staatskrant Global Times, meldt het AD. Global Times is een krant, maar wel een die wordt gepubliceerd door de Communistische Partij in China. Dus China itself. Noord-Korea platbombarderen zou nog kunnen lukken. China daarentegen is van een heel ander kaliber. Daar wil je geen ruzie mee maken. De Global Times stelt dat China neutraal blijft als Pyongyang aanvalt en als er vergeldingsacties volgen op Noord-Koreaanse bodem. Wanneer de Verenigde Staten echter zullen beginnen, preventief, dan zal China aan de zijde van Noord-Korea blijven. En die gok, naar ik meen, moet Trump niet nemen.

Noord-Korea heeft gesteld dat het van zins is om het eiland Guam aan te vallen. Dat behoort aan de Verenigde Staten. Als dat gebeurt is het duidelijk hoe de kaarten geschud zijn. Maar om daar achter te komen moet het leven van ruim 160.000 inwoners op Guam in de waagschaal worden gesteld. Diplomatie lijkt in deze setting de enige uitweg.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties