Doe eens normaal met je 'vervroegde verkiezingen.' Dat moeten we dus vooral NIET doen

Doe eens normaal met je 'vervroegde verkiezingen.' Dat moeten we dus vooral NIET doen

Hans Wiegel zei onlangs dat er maar vervroegde verkiezingen moesten komen: in januari in plaats van maart. Dit omdat het kabinet nu toch geen belangrijke besluiten meer zal nemen en omdat de campagne dit keer bijzonder vroeg begonnen is.

Ongelooflijk genoeg blijkt uit de peiling van Maurice de Hond dat maar liefst 64 procent van de kiezers het daarmee eens is. Nou ben ik normaal wel redelijk van het 'de kiezer zijn zin' geven, maar in dit specifieke geval heeft de kiezer gewoon ongelijk. De verkiezingen vervroegen zou buitengewoon onverstandig zijn.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de reden dat Wiegel dit roept is dat hij weet dat juist de mainstream, oude partijen hier wel bij varen. Zij kunnen immers in korte tijd grote groepen kiezers optrommelen en financiën inzetten om campagne te voeren. Kleinere partijen, en dan zeker nieuwe partijen, hebben veel meer tijd nodig om alles op de rails te zetten. Zij hebben rekening gehouden met een campagne van een maand of zes. In die tijd moeten ze langzaam aandacht voor zichzelf opeisen, leden werven, en geld inzamelen. Als ze die tijd niet krijgen wordt het nóg lastiger dan het al voor ze is om een zetel te bemachtigen. Wiegels voorstel zal dus eerst en vooral in het voordeel zijn van... jawel, zijn eigen VVD.

Je zou bijna denken dat hij het erom doet.

Daar komt bij dat het helemaal niet slecht is dat het kabinet even weinig tot niets doet. Het grote probleem in Nederland is niet dat Den Haag te weinig doet, maar te veel. Hoe eerder een nieuw kabinet start, hoe sneller we geconfronteerd zullen worden met nóg meer betutteling en nóg meer regulering. Noem me cynisch, maar helaas werkt het wel zo in Nederland, zeker als we ervan uitgaan dat er dit keer vrijwel zeker een verbond komt van vijf partijen die allemaal water bij de wijn gaan doen, waardoor ze allemaal op bepaalde punten hun zin krijgen. Inhoudelijk zal het beleid niet ideologisch zijn: hobby's van de partijen worden ingewilligd. Steevast blijkt dat dit soort hobby's de belastingbetaler bakken met geld kosten.

Mij niet gezien.

Tenslotte moeten we in Nederland nu eindelijk eens een serieus debat voeren over de belangrijkste onderwerpen, van immigratie en integratie tot de EU, en van zeggenschap over eigen lijf tot het recht op privacy (versus de Big Brother-staat). We vinden het misschien niet leuk, maar zo'n debat kost tijd. Tijd die we buitengewoon nuttig en productief kunnen besteden.

Er is geen enkele reden om maar weer snel naar een nieuwe coalitie te hollen. Geef nieuwe partijen én de kiezer de tijd om goed campagne te voeren en de boel serieus te overdenken. Zes maanden is prima: er is geen enkele goede reden om de verkiezingen te vervroegen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties