Doe mee! Je leeft maar één keer!

Geen categoriemei 18 2013, 19:00
De SGP voert momenteel campagne tegen de verruiming van euthanasie. Zo verspreidt de jeugd van deze religieuze splinterpartij op Facebook een poster met de titel "Je leeft maar één keer!" met het verzoek om mee te doen(!) en de posting te delen. De buren van The-Post-Online-punt-NL boden deze activistische SGP-jongeren zelfs een podium in hun strijd tegen het verruimen van de mogelijkheid tot zelfdoding.
In het opiniestuk komen de geijkte argumenten weer eens voorbij. Uitgangspunt voor de SGP-jongeren is dat de beschermwaardigheid van het leven voorop staat. Levensbeëindiging als keuze - zelfs niet als pijnbestrijding - zou een miskenning zijn van de waarde van het leven. De dood als redder in nood wordt verworpen, want zo definitief. Het wordt allemaal te makkelijk gemaakt. De dood in de uitverkoop, als het ware. Maar wat nu als je er gewoon klaar mee bent? Mag ik dan alstublieft zelf mijn levenseinde kiezen? Niet als het aan een religieuze minderheid ligt, die -en daar ben ik van overtuigd- dit overigens met de beste bedoelingen voorstaat.
De gekwelde mens mag zich gelukkig prijzen dat er meer wegen naar Rome leiden, die het moderne bestaan wellicht meer draagbaar maken of de kijk erop verfrissen. Troost, heling en perspectief hoeven niet in een imaginair godsbeeld of een pilletje te zitten.
Toevallig kwam deze dagen op Facebook een adembenemende video voorbij met de titel "This is Water", over de frustraties van het dagelijkse bestaan, de verraderlijke valkuilen hierin van een sluipende sleur en het mogelijke gebrek aan perspectief in een bij tijd en wijle uitzichtloos leven. Over "the essential lonesomeness of adult life":

"The capital-T Truth is about life before death. It is about making it to 30, or maybe 50, without wanting to shoot yourself in the head."

Het negen minuten durende filmpje is een geslaagde gecomprimeerde versie van een speech uit 2005 van de Amerikaanse schrijver David Foster Wallace die oorspronkelijk 23 minuten duurde. In korte tijd hebben meer dan een miljoen mensen deze motiverende clip gezien. Ik kan niet anders zeggen dan dat deze video een diepe indruk op mij maakte. Een feest der herkenning, maar dan wel met een confronterend donker randje.

"It’s a masterpiece of compression, a deft portrayal of the fine line between engagement and boredom, so heartbreakingly rendered it left tears in my eyes."

David Foster Wallace mag het succes van zijn geanimeerde levenslessen niet meer meemaken; hij pleegde zelfmoord in 2008. De helende liefde van Jesus Christus als alternatief voor suïcide, waar de reli-jeugd van de SGP nu zo vol van is, bood hem geen soelaas.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten