Doei! Imam Abarkan de deur gewezen door Essalam Moskee na 'omstreden uitspraken'

Geen categoriesep 19 2019, 11:17
Het eerste slachtoffer van de reportage van NRC en Nieuwsuur is gevallen. De Essalam Moskee heeft definitief gebroken met imam Said Abarkan. Deze meneer kwam onlangs nog in opspraak, na wat omstreden uitspraken. Zo schijnt hij gezegd te hebben dat moslims niet thuishoren in niet-islamitsiche landen.
Natuurlijk vliegen de dooddoeners je om de oren. 'Na lang overleg' en 'meerdere gesprekken' wordt er gezegd dat beide partijen 'in goed overleg' uit elkaar gegaan zijn. Waarschijnlijk is deze formulering bedoeld om beide partijen zo min mogelijk schade te laten berokkenen. Abdel Sadni geeft namens het bestuur, tekst en uitleg in het AD:

"In goed overleg zijn we uit elkaar. In het belang van de toekomst van de moskee. Daar heeft hij begrip voor."

Het NRC en Nieuwsuur publiceerden een reportage 'over de opmars van de intolerante salafistische islam'. Dit journalistieke hoogstandje is dus blijkbaar de grote boosdoener.

"In een reportage over de opmars van de intolerante salafistische islam meldden NRC Handelsblad en Nieuwsuur vorige week dat Abarkan, toen hij nog niet werkzaam was voor de Essalam Moskee, zou hebben gezegd dat moslims dienen te verhuizen uit Nederland. ,,Ook al heb je een Nederlands paspoort: Nederland is niet ons land.’’"

De eerste reactie van de imam was natuurlijk weer voorspelbaar. Zijn uitspraken zouden uit de context zijn getrokken. Toch heeft het bestuur besloten om afstand te nemen van deze uitspraken en niet verder te gaan met deze imam.

"Hij nam ook afstand van de uitspraak, maar we kunnen toch niet verder met elkaar. We willen ons als moskee focussen op de toekomst."

Uiteraard zegt de moskee 'geschokt' te zijn door de 'salafistische achtergrond' van Said Abarkan. Saillant detail is dan wel dat het bestuur vindt dat de imam Abarkan 'respect verdient'. 'Als persoon' wel te verstaan.

"Er waren verschillende meningen, al was de overheersende richting wel: laten we ermee kappen. We wilden geen overhaaste beslissing nemen onder druk van de media. We zijn eerlijke mensen. De imam verdient ons respect als persoon."

Tja. Laten we het er maar op houden dat deze moskee het goede voorbeeld heeft gegeven en haar bezoekers in ieder geval wel serieus neemt door te breken met deze omstreden imam.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten