Grapperhaus wil doorgaan met kroongetuigen ondanks moord op advocaat

Grapperhaus wil doorgaan met kroongetuigen ondanks moord op advocaat

Het zal u vast niet ontgaan zijn. Gister bereikte ons het trieste nieuws dat advocaat Derk Wiersum op klaarlichte dag is doodgeschoten in Amsterdam. Eerder gaf Forum voor Democratie-kamerlid en (oud)- strafpleiter Theo Hiddema al aan dat dit weleens het einde zou kunnen betekenen voor de ‘kroongetuigenregeling’.

Vanochtend had minister Grapperhaus, van Justitie en Veiligheid, al spoedoverleg met het Openbaar Ministerie en andere ministers. De minister liet weten dat het 'een goed gesprek' was waar geen harde verwijten zijn gevallen.

Na deze liquidatie is het zeer begrijpelijk dat er veel angst heerst onder advocaten. De minister gaf aan dat ook te begrijpen en onderkent het angstgevoel.

"Dat begrijp ik ook. Er zijn heel veel gemengde gevoelens onder advocaten, denk ik. Dat is kwalijk. Want dit soort processen zijn van groot belang. De schok zal vandaag of morgen echt nog wel gevoeld worden. Maar ik zeg wel: we moeten door. Allemaal moeten we door in deze rechtsstaat. Ik voorop, maar de anderen ook."

Ook Reclassering Nederland doet een duit in het zakje en voegt het volgende toe:

"Er is een nieuwe grens overschreden. Deze verharding raakt ons in de kern van ons werk: toezicht houden en werken met verdachten en veroordeelden om herhaling te voorkomen. Daarbij letten we nu nog nadrukkelijker dan tevoren op de veiligheid van onze mensen."

En dat zal ook echt nodig zijn na deze moord. Zeker nu Ferdinand Grapperhaus kenbaar heeft gemaakt door te willen gaan met kroongetuigen.

"We moeten hiermee doorgaan. We willen deze lieden blijven raken. Ook via deze moeilijke processen."

Mocht hij dit daadwerkelijk doorzetten, dan moet werkelijk alles uit de kast worden gehaald om dit soort ernstige liquidaties in de toekomst te voorkomen. Zo'n moord als gister mag nooit meer gebeuren!

Lees meer over:
Ferd Grapperhaus Derk Wiersum

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties