Dominee De Reuver vindt de 'Nashvilleverklaring' helemaal niks en laat het weten ook

Dominee De Reuver vindt de 'Nashvilleverklaring' helemaal niks en laat het weten ook

De Nashvilleverklaring waarmee een aantal Nederlandse protestante predikanten zich op God beroepen en uitspraken doen over het huwelijk en over de identiteitsbelevenis van mensen wekt veel negatieve reacties op. Joop noemde de verklaring zelfs homofoob, maar dat is wel erg hysterisch. In de verklaring beroepen de predikanten zichzelf op God, de Bijbel en vellen zij een oordeel over hoe volgens hen het 'huwelijk' eruit zou moeten zien. Daaruit voortvloeiend doen ze ook uitspraken over de belevenis van genderidentiteit in relatie tot het biologische geslacht. Allemaal onderwerpen waarbij je jezelf afvraagt waarom predikanten het nodig vinden om daar een gezamenlijk statement van te maken.

Dominee René de Reuver uit Den Haag laat op PKN.nl weten de statement helemaal niets te vinden. Volgens hem helpt het 'over en weer doen van statements' het gesprek niet vooruit. Hij legt daarmee de vinger op de zere plek: "Dit gesprek is sowieso niet gediend met verklaringen en statements over en weer, maar komt alleen verder als het op een veilige manier gevoerd wordt op de plek waar het thuishoort, namelijk in de gemeente. Het kan alleen in een open houding waarin ruimte is voor ieder om zich uit te spreken en gehoord te worden." Hij begrijpt blijkbaar wél wat de impact van dergelijke openbare verklaringen op gesprekken zijn. Want men schiet natuurlijk weer snel in de verdedigingsmodus na de verklaring. De ondertekenaars zouden 'homofoben' zijn: wat ook wel weer érg ver gaat.

Het is ook de vraag of predikanten die de verklaring ondertekenen nog wel kunnen preken voor de Protestantse Kerk. Dit omdat de Nederlandse Protestantse Kerk heeft laten weten geen waardeoordeel te doen over liefdesrelaties tussen mensen. De Reuver: "Bovendien heeft zij (PKN red.), in tegenstelling tot de verklaring van Nashville, uitgesproken dat de Protestantse Kerk geen waardeoordeel uitspreekt over de seksuele geaardheid van haar leden noch over het huwelijk of andere levensverbintenissen." De Nashvilleverklaring biedt in ieder geval duidelijkheid. Predikanten, die het steunen, zijn in ieder geval duidelijk over hun houding over homoseksualiteit. Zouden deze predikanten nog wel kunnen preken voor de PKN na het ondertekenen van zo'n verklaring die indruist tegen het standpunt van de PKN?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties