Donald Trump in de problemen: nationale veiligheidsadviseur Mike Flynn stapt op na Rusland-controverse

Geen categoriefeb 14 2017, 8:00
Generaal Mike Flynn was Donald Trumps keuze voor nationale veiligheidsadviseur. Er was alleen één heel groot probleem: Flynn had een veel te hechte band met Rusland.
In december voerde Flynn telefoongesprekken met de Russische ambassadeur in Amerika. Ook verstuurden de twee smsjes aan elkaar. De generaal vertelde vice-president Mike Pence dat ze over een aantal zaken hadden gesproken, maar dat er helemaal niets gezegd was over het mogelijk liften van de sancties op Rusland. De laatste week kwam informatie naar buiten waardoor duidelijk werd dat dit een leugen was; hij had daar wel over gesproken. Het bevestigde het beeld dat Flynn feitelijk een agent van Rusland was. De inlichtingendiensten lieten al lekken dat ze bepaalde informatie niet met het Witte Huis deelden omdat ze ervan overtuigd waren dat 'Russische agenten' die informatie meteen met het Kremlin zouden delen.
Nou gaat het mij er niet om of je een fan van Poetin bent of niet. Het feit is dat Rusland een ander land is, een andere staat, en dat het volstrekt onacceptabel is dat dit soort gevoelige informatie met het Kremlin gedeeld wordt. Daarnaast is het al helemaal onacceptabel dat Flynn gesproken had over de sancties... en daar vervolgens ook nog eens over had gelogen.
Enkele uren geleden besloot het Witte Huis dan ein-de-lijk om in te grijpen. Flynn werd gedwongen om op te stappen. Die stap had al veel eerder genomen moeten worden. Het werd namelijk ook bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie Trump verteld had dat Flynn "chantage-gevoelig" was door geheime telefoongesprekken met de Russische ambassadeur. Zoiets moet normaal reden zijn om iemand onmiddellijk aan de kant te zetten. Dat Trump dat niet deed is een veeg teken.
https://twitter.com/anthonymkreis/status/831358086669549570?refsrc=email&s=11
https://twitter.com/mitchellreports/status/831369176556175362?refsrc=email&s=11
Het is duidelijk waarom Trump hier zoveel moeite mee had: juist omdat de linkse media Flynn continu aanvielen wilde hij hem liever niet laten gaan. Hoewel ik die houding begrijp was het in dit specifieke geval de verkeerde keuze. Als iemand niet vertrouwd kan worden en keihard liegt tegen de president en de vice-president moet hij gewoon weggestuurd worden. Het maakt dan helemaal niet uit of de Huffington Post en de New York Times daar blij mee zijn. Dat moet niet eens een rol spelen in het beslissingsproces. Flynn loog, is chantabel... Klaar, einde debat.
Helaas is de kans groot dat deze controverse nog groter wordt omdat Trump zo lang gewacht heeft. Er komt steeds meer rotzooi naar buiten. Het is dan ook maar de vraag of het hiermee eindigt. Op de één of andere manier betwijfel ik dat. Zojuist werd bijvoorbeeld bekend dat het Amerikaanse leger gelooft dat Flynn mogelijk betaald werd door het Kremlin voor een reis naar Rusland. Als dat zo is is het nóg erger dan gedacht.
https://twitter.com/dakotajames6/status/831362430097698816?refsrc=email&s=11
Trump heeft het hier op epische wijze laten liggen. En ja, dat is een enorm probleem. Door dit soort controverses zorgt hij er namelijk voor dat a) de linkse media een goede stok hebben om hem mee te slaan en b) dat het Witte Huis zo bezig is met de schade te beperken dat ze niet de benodigde beleidswijzigingen kunnen doorvoeren. Trump moet rust in de tent hebben om zijn plannen uit te voeren.
Het is nu dus aan de nieuwe president om dit soort controverses vanaf nu onmiddellijk stil te slaan zodat hij zijn werk kan doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten