Donald Trump kan nóg een rechter bij het Hooggerechtshof benoemen: rechtse meerderheid blijft

Geen categoriejun 28 2018, 9:00
Een van de redenen waarom men het zo naar vond en nog steeds vindt dat Donald Trump gewonnen heeft bij de verkiezingen is het feit dat men rekening hield met de dood en pensioen van een aantal rechters in het Hooggerechtshof. De Democraten wilden een linkse meerderheid creëren, aangezien je daardoor dan gelijk voor de komende decennia een andere verhouding kan krijgen in het hoogste orgaan van de Verenigde Staten.

De negen rechters bij het Hooggerechtshof waren verdeeld over veel onderwerpen. Buiten Kennedy, is het Hooggerechtshof verdeeld tussen vier liberale rechters die door Democratische presidenten werden aangesteld, en vier conservatieve rechters die werden benoemd door Republikeinen.

Trump krijgt de kans de strijd in het Hooggerechtshof in zijn voordeel te beslechten, nu hij voor de tweede keer een conservatieve rechter kan aanstellen en voor een vijf tegen vier meerderheid kan zorgen voor de conservatieven. Vorig jaar benoemde hij Neil Gorsuch, de opvolger van de overleden Antonin Scalia. De aanstelling van een echte conservatief was een verkiezingsbelofte van Trump.

In een korte tijd mag Trump dus nog een keer iemand aanstellen en daarmee dus voor de komende decennia de politiek drastisch beïnvloeden. Voor velen een zegen en voor velen een vloek. Het is nog niet bekend van Trump van plan is, maar de kans kan er ook zijn dat hij een gematigde Republikein benoemt, om de balans te bewaren. Om eerlijk te zijn zie ik hem daar wel voor aan. Gewoon ineens heel verrassend uit de hoek komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten