Prachtig! Donald Trump mogelijk naar Nederland voor herdenking van Slag om de Schelde (1944)

Prachtig! Donald Trump mogelijk naar Nederland voor herdenking van Slag om de Schelde (1944)

Koning Willem Alexander heeft de Amerikaanse president Donald Trump uitgenodigd voor de herdenking van de Slag om de Schelde. Deze belangrijke slag wordt op 31 augustus herdacht. Wellicht niet zo bekend als de landing op de stranden van Normandië en de slag om Kursk, maar bepalend voor de geallieerde oorlogvoering eind 1944.

Of Donald Trump daadwerkelijk komt weten we nog niet, maar de uitnodiging is in ieder geval verstuurd. Het 'blufje' van onze Koning, ja onze koning, óók voor de republikeinen onder ons, kan zomaar eens goed uitpakken. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat de uitnodiging is verstuurd naar het Witte Huis. De Schelde is een belangrijke waterdelta en leidt uiteindelijk tot de belangrijke haven van Antwerpen. En niet veel verderop ligt natuurlijk ook de haven van Rotterdam.

Het gebied Zeeland is goed te vergelijken met de Nijldelta in Egypte en is mogelijk het belangrijkste stukje geografie van Noord-West Europa. Zou Nederland de Schelde afsluiten en de rivieren blokkeren dan zouden de Duitsers twee weken later wéér met hun soldaten in Den Haag staan. Simpelweg omdat de geografie van groot belang is voor de economische en politieke belangen. Daarom wordt het principe gehanteerd dat elk volk altijd het recht heeft om gebruik te maken van waterwegen.

Een goed principe. Niet alleen omdat het handel faciliteert, maar omdat mensen ook afhankelijk zijn van drinkwater. Het blokkeren van waterwegen die al duizenden jaren vloeien is dan ook vaak reden tot conflict. De gevolgen van het afsluiten van de natuurlijke waterwegen in Egypte en Turkije zien we veelvuldig in het nieuws momenteel.

De slag om het water van de Schelde in 1944 was niet de eerste keer dat er werd gevochten. In 1587 blokkeerden de Hollanders de Schelde voor meer dan 200 jaar. Om uiteindelijk weer te worden geopend door de krachten van de Franse revolutie in 1795. Van een daadwerkelijke blokkade was na aanvankelijke schermutselingen echter geen sprake, maar er werden wel vreemde streken uitgehaald. Zo moesten vrachten bestemd voor de haven van Antwerpen op Zeeuwse handelsschepen worden overgeladen. Een verkapte belasting dus. Op de handelaren van Antwerpen en mogelijk een schending van het Volkerenrechtelijk principe dat we hierboven behandelden.

Op 31 augustus staat de herdenking van de Slag om de Schelde uit 1944 dus op de agenda. In totaal vochten meer dan 150.00 soldaten aan geallieerde en nazizijde. Onder de strijders van geallieerde zijde streden Polen, Belgen, Noren, Nederlanders, Amerikanen, Canadezen en Engelsen.

Of de Amerikaanse president komt weten we niet, maar met een uitnodiging van Koning Willem Alexander kan het eigenlijk niet meer fout gaan. De uitnodiging is in feite een "offer he can not refuse". Zou Trump niet komen dan mogen we dat zien als een nationale belediging. Nog belangrijker: het herdenken van de soldaten die hun leven gaven om ons te bevrijden van het nazisme.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties