Donald Trump maakt zich op voor reeks monsteroverwinningen in noordoostelijke staten vanavond

Geen categorieapr 26 2016, 20:00
Vanavond zou het dan (niet voor het eerst deze verkiezingscyclus) de avond moeten worden van Donald Trump. Republikeinen in Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania en Rhode Island trekken naar de stembus. De luidruchtige zakenman is de torenhoge favoriet.
Eerlijk is eerlijk: de Republikeinen maken in november met de presidentsverkiezingen geen schijn van kans om een overwinning te boeken in één van de staten die vandaag hun primaries houden. Toch zijn de tientallen delegates die vandaag op het spel staan in Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania en Rhode Island van kolossaal belang voor Donald Trump, die rekent op een reeks overwinningen om een grote stap te zetten richting de partij-nominatie die hij probeert te bemachtigen vóór het grote Republikeinse congres in juli. Voor die datum moet Trump minstens 1.237 - oftewel de helft van het aantal beschikbare afgevaardigden - verzameld hebben, anders lijkt het feest alsnog niet door te gaan voor de vastgoedhandelaar.
In alle staten die vanavond een uitslag zullen rapporteren is de enige uitdager die hem nog een beetje bedreigt John Kasich, maar deze mede-kandidaat van Trump heeft behalve zijn thuisstaat Ohio niks in de wacht kunnen slepen. Of hij nu wel ineens als overwinnaar uit de bus kan komen is dan ook zeer twijfelachtig.
Maar Trump en zijn aanhang moeten niet te hard van stapel, zoals enkele overhaaste commentatoren (waaronder de Nederlandse usual suspects) al doen. Zij houden de wereld voor dat Trump vanavond de nominatie naar zich toetrekt:
https://twitter.com/WillemPostVS/status/724928200447524864
Maar dat is veel te voorbarig. In alle scenario's waarin Trump tot 1.237 delegates komt, is een overwinning in alle staten die vandaag naar de stembus gegaan allang ingeprijsd. Waar alles om draait, is Indiana. Trump moet ook die staat met maar liefst 57 kiesmannen binnenhalen als hij de nominatie naar zich toe wil trekken. Of dat gaat gebeuren is twijfelachtig. Cruz zet groot in op die staat. Laatstgenoemde staat weliswaar achter in de peilingen, maar dat wil niks zeggen. Cruz heeft vaker Trump verslagen in staten waar de peilingen de New Yorkse zakenman de overwinning leken te geven.
Al met al staan er vanavond 172 delegates op het spel, als je de vijf staten bij elkaar optelt. Trump hoopt daar meer dan 100 van in de wacht te kunnen slepen. Als hem dat lukt, is - zoals gezegd - Indiana eigenlijk nog zijn enige obstakel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten