Donald Trump overwoog om de socialistische president Maduro in Venezuela af te zetten

Donald Trump overwoog om de socialistische president Maduro in Venezuela af te zetten

De zogenaamde 'isolationist' Donald Trump overwoog vorig jaar om door militair ingrijpen de president van Venezuela af te zetten. Waar hij in zijn campagne vooral pleitte voor een terughoudende houding van de Verenigde Staten in de wereld, lijkt Trump zich toch nog als een soort globale politieman te presenteren. Gelukkig hebben hoge officieren hem overgehaald om van het plan af te zien.

Naar aanleiding van instabiliteit in Venezuela, dat al jaren onder een economische crisis gebukt staat, zei Trump in augustus in het openbaar dat er 'vele opties zijn voor Venezuela, ons buurland, waaronder een militaire optie'.

Een dag eerder opperde hij dit tijdens een vergadering over sancties in het Oval Office, zegt een hooggeplaatste medewerker die op de hoogte is van wat er werd besproken tegen AP. Trump zou zijn naaste medewerkers hebben gevraagd of de VS niet simpelweg kon aanvallen, met als redenering dat het bewind van Maduro en de economische en politieke chaos die eruit voortkomen een gevaar vormt voor de regio.

Na deze periode heeft die in andere bijeenkomsten en persconferenties de optie geuit van een militair ingrijpen, zelfs tegen meerdere Zuid-Amerikaanse leiders. Uiteindelijk werd dit idee weggeduwd, maar het laat wel goed zien in wat voor staat van zijn Donald Trump kan verkeren. Zijn verkiezingsbelofte was 'America First' en een terughoudende rol in de wereld.

Trump lijkt daar steeds meer van af te zien, zoals ook zijn strategie voor Iran, Noord-Korea, Israël en nu dus ook Venezuela. Aan de andere kant natuurlijk erg begrijpelijk, want als groot en machtig land kan je die voortrekkersrol op je nemen, maar het kost de Amerikaanse belastingbetalers heel veel geld en daarnaast hebben veel mensen juist op Trump gestemd vanwege zijn campagne visie van internationale terughoudendheid.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer