Prostitutiesector blijkt in Nederland helemaal niet zo bevrijdend en progressief: geweld in overvloed

Geen categoriejul 05 2018, 9:00
Prostitutie, altijd een moeilijk onderwerp. De een vindt het immoreel en verwerpelijk, de ander vindt het niet meer dan normaal dat iemand seks kan aanbieden tegen betaling. Een persoonlijke dienst voor financiële compensatie. Helemaal niets raars aan. Wat u ook vindt, in Nederland is het in elk geval duidelijk dat prostituees niet goed genoeg beschermd worden.

Van de mensen die werkzaam zijn in de prostitutie ervaart de meerderheid enige vorm van geweld, meestal van klanten. Dat blijkt uit een onderzoek van Aidsfonds -Soa Aids Nederland en belangenvereniging Proud. Ze zijn vooral slachtoffer van sociaal-emotioneel geweld (pesten, privacyschending, stalking): 93 procent van de ondervraagde sekswerkers kreeg daarmee te maken.

78 procent maakte seksueel geweld mee en 60 procent zegt fysiek geweld te hebben ondergaan, variërend van aan de haren trekken tot zware mishandeling. 58 procent meldde financieel-economisch geweld te hebben meegemaakt, wat uiteenliep van klanten die stelen of niet betalen tot geweigerd worden bij bank of verzekering vanwege het werk. Slechts 20 procent deed aangifte bij de politie.

Je kan mij veel vertellen, maar dit zijn geen normale cijfers. Ongelukken kunnen overal gebeuren en in elk sector heb je vervelende klachten, maar dit soort cijfers zeggen niet veel goeds over de Nederlandse prostitutiesector. De bescherming schiet tekort en de 'klanten' worden te slecht gecontroleerd en te weinig preventieve maatregelen. Als je als land pretendeert zo liberaal en progressief te zijn, dan moet je er ook voor zorgen dat deze 'progressieve elementen' tot positieve resultaten leiden. Anders kan je net zo goed ermee stoppen.
Een ding is zeker, dit kan niet zo doorgaan, zeker niet als je kijkt naar de werksfeer en gezondheid en veiligheid van de sekswerkers. Dan zou het juist immoreel zijn om dit door te laten gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten