Donald Tusk, president van de Europees Raad: 'Europa moet haar buitengrenzen dichtgooien'

Geen categoriesep 12 2016, 14:00
Donald Tusk, de Poolse president van de Europese Raad, heeft het helemaal gehad met het open grenzenbeleid van Angela Merkel.
Op Twitter maakt hij even duidelijk wat hij van Merkels "wir schaffen das" beleid vindt:
https://twitter.com/eucopresident/status/774253537488404484
Zoals Bart Nijman zegt is dit natuurlijk indirecte kritiek op Merkel, die juist jarenlang zei dat ze er geen enkel probleem mee had dat de Europese buitengrenzen opengezet werden voor zogenaamde 'vluchtelingen':
https://twitter.com/BartNijman/status/775224213611417601
Anders dan Merkel lijkt Tusk te begrijpen dat het immigratiebeleid van de EU a) voor enorme problemen zorgt in lidstaten en b) uiteindelijk zal leiden tot het einde van de Unie. Door de toestroom van immigranten verliezen Europese burgers namelijk het vertrouwen in Brussel. Het gevolg daarvan is vrijwel zeker dat veel meer lidstaten referenda uitschrijven over hun toekomst in... of uit de EU, zoals Groot-Brittannië eerder dit jaar al deed. Zoals we allemaal weten is de EU op dit moment al alles behalve populair. Hoe groter immigratieproblemen, des te groter de kans dat Europeanen zich massaal tegen de EU keren en hun eigen, nationale soevereiniteit weer opeisen.
[caption id="attachment_147020" align="aligncenter" width="217"]Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag! Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag![/caption]
Merkel is een bijzonder slimme politica -- je wordt niet verschillende keren bondskanselier van het machtigste land van Europa als je dat niet bent -- maar op de één of andere manier kan ze dit maar niet bevatten. Waarschijnlijk denkt ze dat de schade op termijn wel meevalt.
Nou, net als Tusk denk ik dat dit absoluut niet zo is. De problemen en het anti-EU sentiment zullen alleen maar toenemen zolang 'wir schaffen das' het officiële beleid van de EU is en de buitengrenzen totaal niet bewaakt worden.
Overigens is er nog een andere reden om Tusk te prijzen: als de EU haar eigen buitengrenzen bewaakt zijn we namelijk niet langer afhankelijk van Turkije. Dat land, en diens autocratische president, kunnen ons dan dus niet meer chanteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten