Dossier Duitsland, deel 5: Berlijn verbiedt Kerstfeest

Dossier Duitsland, deel 5: Berlijn verbiedt Kerstfeest

Volgens een bericht op de Duitse beleggingsnieuws website MMnews zou de gemeente Berlijn voortaan het christelijke Kerstfeest willen verbieden. Welkom in het moderne Duitsland van de 21e eeuw.

Een citaat:

"Kein Aprilscherz: Das Bezirksamt Berlin Friedrichshain-Kreuzberg schafft Weihnachten ab. Die Behörden erlauben keine Weihnachtsfeiern mehr auf öffentlichen Plätzen oder Straßen. Ein Tannenbaum darf nur noch an einem zentralen, vorher von den Behörden zugewiesenen Platz aufgestellt werden - das berichtet die "Berliner Zeitung". Das Festverbot wurde von Grünen, Linken und Piraten beschlossen. SPD und CDU waren angeblich dagegen. "

Vrij vertaald: Het is geen 1-aprilgrap: het stadsdeelkantoor van Friedrichshain-Kreuzberg in Berlijn schaft Kerstmis af. De autoriteiten verbieden kerstvieringen op openbare plaatsen of straten. Een kerstboom mag alleen nog op een centrale, van tevoren door de autoriteiten bepaalde plaats worden opgezet – zo staat in de 'Berliner Zeitung' geschreven. Het Kerstmisverbod werd door 'Die Grünen', 'Die Linke' en 'Die Piraten' besloten. SPD en CDU waren ogenschijnlijk tegen.

Toen ik dit bericht las werd ik eerst bevangen door grenzeloze verbazing, gevolgd door hevige verontwaardiging. De reden die opgegeven wordt is dat 'damit religiöse Gefühle anderer nicht beeinträchtigt werden'. Wat krijgen we nou? Ons mooie Kerstfeest verbieden, zodat 'de religieuze gevoelens van andersdenkenden niet worden aangetast'? En wie die 'andersdenkenden' zijn weten we natuurlijk allemaal. Ik dacht dat ze in Amsterdam knettergek waren, maar in Berlijn kunnen ze er dus ook wat van. Het moet toch niet veel gekker worden, al denken sommigen dat het wel meevalt.

Het is interessant om eens te kijken hoe dit malle besluit door de verantwoordelijk wethouder, de sociaal-democraat Peter Becker, verdedigd wordt. Becker:

"Warum müssen religiöse Feste in der Öffentlichkeit gefeiert werden?"

Vertaald: "Waarom moeten religieuze feesten in de openbaarheid gevierd worden?"

De achtergrond van deze gekkigheid ligt hierin: in augustus wilden moslims in Berlijn het einde van de Ramadan op straat vieren. Omwonenden vermoedden geluidsoverlast en klaagden. Het stadsdeelkantoor maakte er 'korte metten' mee en verbood direct alle religieuze feesten, waaronder dus ook Kerstmis – vanwege 'gelijke behandeling' van gelovigen. Tegelijkertijd werd besloten dat er geen zogenaamde 'eremedailles' meer aan gelovigen mogen worden uitgedeeld. Dus wie christelijk is en zich in zijn stadsdeel verdienstelijk heeft gemaakt, krijgt daar in de toekomst niets meer voor terug. Het 'medailleverbod' geldt uiteraard wel weer voor alle religies. Ondanks het Kerstmisverbod mogen andere feesten nog steeds plaatsvinden, zolang zij maar niet religieus van aard zijn. Het 'bierfeest' en het 'culturele carnaval' blijven wel toegestaan.

Dus onder het mom van 'gelijke monnikken, gelijke kappen' wordt hier een eeuwenoud feest, ons Kerstfeest, vast deel uitmakend van onze cultuur, uit de openbaarheid geschrapt en achter de voordeur geschoven.

Maar Duitsland is niet het enige land dat lijdt aan (christelijke) verdwazing. Afgelopen mei meldde het Spaanse La Razon nog, dat in de provincie Asturias de Kerst- en Paasvakantie niet langer zo genoemd mogen worden. Scholen zullen er voortaan spreken over de ‘wintervakantie’ en de ‘vakantie van het tweede trimester'. Volgens het Observatorium voor Godsdienstvrijheid en Geweten (OLRC) is de maatregel genomen om ‘gevoeligheden onder leerlingen te vermijden’.

De cultuur- en godsdienstrelativisten zijn naar mijn mening totaal doorgeschoten. Het zal me benieuwen wat onze Nederlandse christenbroeders hiervan vinden.

Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties