Douane Rotterdam woedend: staatssecretaris Wiebes liegt over effectiviteit aanpak cocaïnesmokkel

Geen categorieokt 11 2016, 12:00
Staatssecretaris Eric Wiebes Financiën heeft de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd over de effectiviteit van de aanpak van cocaïnesmokkel. Dat zeggen dounaniers die woedend zijn over de leugenachtige uitspraken van de bewindspersoon.
Volgens Wiebes vindt er een "een verschuiving van het surveillancegerichte toezicht naar slimmer toezicht." Dat zou zich al direct uitbetalen. Zo liet hij weten aan de Tweede Kamer dat er in 2016 twee keer zoveel cocaïne werd ontdekt als in het jaar ervoor. Dat zou bewijs zijn dat 'de nieuwe aanpak' werkt.
Helaas is er één klein probleem. De Telegraaf citeert SP-Kamerlid Nine Kooiman. Douaniers hebben contact met haar gezocht en haar uitgelegd dat Wiebes' verhaal van geen kant klopt:

"Er is namelijk nog niets veranderd qua aanpak. De douaniers stellen dat er meer coke is gepakt omdat de smokkel groeit. De aanpak faalt."

Je zou erom lachen als het niet zo ontzettend triest was. Wiebes liegt er gewoon in om. En het ergste is: als hij ook maar een beetje verstand had wist hij dat hij hierdoor op een gegeven moment toch echt in de problemen zou komen omdat iemand hardop zou zeggen wat er echt aan de hand is: dat de cocaïnesmokkel gewoon is toegenomen en dat de autoriteiten daardoor per ongeluk ook meer cocaïne ontdekken.
En ja, ik bedoel dat 'per ongeluk' letterlijk. De opsporingsdiensten zijn namelijk echt niet in staat om dit soort criminaliteit effectief te bestrijden. Als ze iets vinden is dat eerder mazzel dan kunde.
Natuurlijk is dat helemaal niet zo gek. Feitelijk zijn ze op zoek naar een naald in een hooiberg. Succes daarmee.
Dat gezegd hebbende is de oorlog tegen drugs sowieso een strijd die we niet kunnen winnen. De staat kan er nog veel meer geld instoppen -- miljarden meer -- er kan een nieuwe aanpak komen, er kunnen meer mensen in dienst worden genomen, en er kan een soort van Big Brother-achtig systeem komen om alles nog beter te controleren, maar als puntje bij paaltje komt is het allemaal vergeefse moeite. De oorlog tegen drugs werd verloren op het moment dat we hem uitriepen.
Op termijn is er dan ook maar één oplossing voor deze problematiek: de oorlog tegen drugs beëindigen. Behalve de LP (Libertarische Partij) is er voor zover mij bekend geen enkele andere partij met de moed om daartoe op te roepen (hoewel die partij eerst wil beginnen met volledige legalisering van softdrugs en partydrugs als XTC).
Goed, terug naar Wiebes. Deze staatssecretaris maakt er al veel langer een puinhoop van. Nu daar nog eens bijkomt dat hij de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd heeft, alleen maar zodat hij en het kabinet hun imago wat konden verbeteren, moeten er eindelijk conclusies verbonden worden aan zijn geklungel: Wiebes moet wieberen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten