Draai! CDA en VVD zeggen vuurwerkverbod te steunen

Draai! CDA en VVD zeggen vuurwerkverbod te steunen

Een opmerkelijke draai! VVD en CDA zeggen een vuurwerkverbod te zullen steunen als het kabinet daarmee komt. Dat houdt in dat er wat hun betreft een verbod komt op de verkoop (en het afsteken) van knalvuurwerk en vuurpijlen.

Dat de VVD zo makkelijk zou draaien, daar kijkt niemand echt meer van op. Het CDA is echter wél opvallend. Zij verbinden namelijk bepaalde voorwaarden aan hun steun voor een verbod. CDA-Kamerlid Chris van Dam licht toe:

"Met alleen een verbod verandert er geen klap in Nederland, dan staan we hier volgend jaar weer."

Van Dam wil namelijk een 'waarden en normendiscussie' omdat ze bij het CDA ook zien dat 'Het gewoon pure hufterigheid is die hier tot uiting komt'. Daarnaast wil men ook dat er meer aan handhaving wordt gedaan als zo'n verbod er komt. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is het eens met zijn CDA-collega.

Het lijkt er dus op dat zowel het CDA als de VVD wél de problemen (en de oorzaken ervan) zien, maar gemakshalve kiezen voor een verbod omdat het aanpakken van de die oorzaken véél te ingewikkeld is. Nu Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven een vuurwerkverbod hebben ingesteld, is die drempel om het landelijk ook zo te doen een stuk lager.

Maar als 'hufterigheid' het probleem is, gaat zo'n verbod dan wel helpen? En gaat zo'n 'waarden en normendiscussie' zoden aan de dijk zetten? Want ik zie die 'hufters' daar echt niet aan deelnemen namelijk.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties