Draaideurbeleid daklozen: Amsterdam zet daklozen weer op straat om plaats te maken voor andere daklozen

Geen categorieokt 04 2019, 15:00
Gemeente Amsterdam runt het daklozenprobleem via een draaideurbeleid. Daklozen die nu gebruik maken van de noodopvang, worden nu terug op straat geschopt om plaats te maken voor andere daklozen. Men is natuurlijk boos!
Ondanks dat de gemeente dik tien miljoen tegen het daklozenprobleem aangooide, wordt er volgens daklozen een schandalig beleid gevoerd dat ronduit ontoereikend is. De wachtlijst voor acute daklozen is lang en om plaats te maken voor de eerstvolgende op de lijst, moeten mensen die langer dan drie maanden van de daklozenopvang gebruikmaken maar terug de straat op. 'Bewoners' van diverse Leger des Heils-locaties kregen te horen dat ze per 1 december eruit worden gezet.
Wat je hier krijgt is dat mensen die wellicht weer zijn opgekrabbeld, nu het risico lopen om weer op straat terecht te komen en dus weer terugvallen in hun belabberde levensstijl die zo vaak gepaard gaat met het leven op straat. Hierdoor helpt het huidige beleid dus eerst mensen er weer bovenop, om ze vervolgens weer te laten vallen voor andere mensen die er ook weer bovenop moeten worden geholpen. De mensen die nu al tijden die plekken bezet houden, kunnen namelijk geen woning krijgen.
In totaal gaat het om zo'n 500 tot 1.000 daklozen in Amsterdam en zo'n 40.000 in heel Nederland (stijging van 110 procent sinds 2009). Al met al is het dus een behoorlijke bende en lijkt de enige strategie tot nu toe te bestaan uit pappen en nathouden, zonder structurele oplossing.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten