Drama! EU-leiders 'tevreden' over brexitakkoord, May moet Lagerhuis nog overtuigen

Geen categorienov 25 2018, 17:00
De EU-leiders hebben vanochtend hun handtekening gezet onder het brexitakkoord. Zij steunen eveneens de politieke verklaring over de toekomstige relatie met de Britten vanuit Theresa May. Dat meldt het AD.
Brussel werd vanochtend getroffen door een flinke zure regenbui. Niet uit de lucht maar door de tranen van EU-leiders die sjokkend na het ondertekenen van het akkoord weer naar buiten liepen. Juncker had weer een reden om naar de fles te grijpen, Antonio Tajani hield een strak gezicht en Donald Tusk wil 'vrienden blijven'. Dat werkt na een break-up namelijk ook altijd...
Theresa May had na 18 maanden intensief onderhandelen eindelijk het akkoord rond. Nu de EU-leiders hebben getekend, moet ze er mee naar haar eigen parlement. Daar wordt het écht spannend, want ondanks dat het akkoord niet meer kan worden aangepast, kan de zaak nog steeds in iedereens gezicht ontploffen.
May moet dus nu haar best doen om haar eigen parlement, vol met tegenstanders van zowel haar eigen partij als een flink deel van de oppositie, te overtuigen van dit akkoord. Lukt dit haar niet, dan is er géén akkoord en scheurt het Verenigd Koninkrijk zich los van de EU zonder afspraken.
Wanneer dat het geval wordt breekt natuurlijk de pleuris uit. Spanje zal moeilijk gaan doen over Gibraltar, Ierland over de grens met Noord-Ierland, visserijrechten zorgen ervoor dat de vislijnen van Nederland, Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verstrikt raken en zo zijn er nog veel meer kwesties die de zaak flink zullen doen verzuren.
Dikke kans dus dat het akkoord niet zal worden ondertekend en het een politiek tumultueuze periode gaat worden voor May en de EU.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten