Dreigingsniveau niet verhoogd na oproep aanslagen jihadist

Geen categoriesep 24 2014, 10:30
De alarmbellen rinkelen, maar het dreigingsniveau wordt niet opgevoerd.
De NOS bericht dat de alarmbellen bij de inlichtingendiensten flink rinkelen nadat een Nederlandse Syriëganger een oproep op Facebook plaatste waarin hij medemoslims vertelt dat ze gewapend geweld moeten gebruiken tegen de Nederlandse overheid, maar dat het dreigingsniveau niet verhoogd is. 
In principe zou je denken dat dit buitengewoon merkwaardig is: er wordt opgeroepen om aanslagen te plegen in ons mooie land, maar het dreigingsniveau gaat niet omhoog? Wat is dat voor gekkigheid?
Het antwoord is simpel: we hebben al enige tijd het op één na hoogste dreigingsniveau ingesteld. Dit betekent dat er ernstig rekening gehouden moet worden met mogelijk acties van extremisten, en dat we allemaal bijzonder goed moeten opletten. Het hoogste niveau wordt alleen gebruikt als de autoriteiten op de hoogte zijn van een duidelijk uitgewerkt plan tot het plegen van een aanslag op een bepaald moment. Met andere woorden; de uitvoering is dan erg dichtbij.
Daarom is het volstrekt logisch dat Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, geen reden ziet om het dreigingsniveau nu al te verhogen. Er zijn immers geen aanwijzingen dat er op korte termijn een aanslag zal worden gepleegd. Het enige wat de autoriteiten kunnen doen is, aldus Schoof, "kijken of onze weerbaarheid voldoende is" en Nederlandse extremisten nauwlettend in de gaten houden.
Het is moeilijk zo niet onmogelijk om daar kritiek op te leveren. Meer kun je op dit moment inderdaad niet doen.
Veel opmerkelijker dan een mogelijk debat over het opschroeven van het dreigingsniveau is de reactie van Nederlandse Syriëgangers op de bombardementen van Amerika (en haar bondgenoten). "We werden wakker geschud door bombardementen," vertellen ze. Zo lagen ze lekker te slapen, en zo werden ze opeens bruut aangevallen door die merkwaardige Amerikanen, die alleen een probleem zouden hebben met ISIS.
Eén van de Nederlandse jihadisten (Muhajiri Shaam) beweerde in de video die hij gisteren online zette dat Amerika had gezegd dat ze alleen de aanval zou openen op ISIS - andere groepen zouden met rust worden gelaten. Nou weet ik niet hoe wereldvreemd Al-Nusra extremisten zijn, maar zij zijn net zulke grote terroristen als ISIS. Het enige verschil tussen ISIS en Al-Nusra betreft de te volgen strategie; qua opvattingen zijn ze precies hetzelfde en, jawel, beide clubs gebruiken terreur om hun barbaarse versie van de islam op te leggen aan hele bevolkingen.
Dat de media en regeringen zich de laatste tijd vooral bezig hebben gehouden met ISIS betekent niet dat we vergeten zijn dat Al-Nusra ook een radicale organisatie is die uit de weg moet worden geruimd. Het is bijna lachwekkend dat terroristen van die organisatie dat blijkbaar niet hadden verwacht.
Ja, heren extremistische massamoordenaars; ISIS en Al Nusra moeten er allebei aan geloven. Jullie zijn allemaal extremisten, terroristen, en vormen stuk voor stuk een gevaar voor het Westen en zijn bondgenoten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten