Drie verdachten in moordzaak Endstra vrijgesproken

Geen categoriejan 18 2016, 19:00
Een behoorlijke klap in het gezicht van het Openbaar Ministerie: drie mannen die verdacht werden bij de moord op Willem Endstra zijn vrijgesproken. Dit terwijl het OM 14 en 16 jaar tegen hen had geëist.
Het OM beweerde in de zaak dat de drie mannen maandenlang voorbereid werk hadden verricht door het kantoor van Endstra stiekem in de gaten te houden. Ook zouden ze op de uitkijk hebben gestaan op de dag van de moord zelf. Als dat bewezen werd zouden ze voor vele jaren vastgezet worden.
Helaas voor het OM achtte de rechtbank de aanklacht echter niet bewezen. Persrechter Polly van Dijk legt uit:

"Er zijn geen technische sporen gevonden en de aanwijzingen die er zijn, zijn onvoldoende om de verdachten direct te linken aan deze moord."

Daarnaast vond de rechter kroongetuige Hidr K. geen betrouwbaar persoon:

"Op sommige punten zegt hij niet altijd hetzelfde en er zijn getuigen die andere dingen zeggen dan dat hij zegt. Ook zijn er soms feiten die anders zijn dan dat hij vertelt."

En dat is nog lang niet al het slechte nieuws voor het OM. Hidr K. is namelijk ook een belangrijke getuige in de zaak tegen maffiabaas Willem Holleeder. Daarover zegt de rechter het volgende:

"De rechtbank zegt heel duidelijk dat deze kroongetuige niet moet worden weggezet als een leugenaar of een fantast, maar we hebben voor deze zaak geconstateerd dat hij onbetrouwbaar is."

"Voor deze zaak" klinkt leuk, maar in de praktijk zal Holleeders advocaat dit natuurlijk gebruiken K's verklaring onderuit te halen. En, vanuit zijn perspectief bekeken, terecht.
Het valt te hopen voor het OM dat de zaak tegen Holleeder wél succesvol wordt afgerond. Als dat niet zo is moet daar nu eindelijk maar eens schoop schip gemaakt worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten