Duitse veiligheidsdienstenbaas waarschuwt: 'Terugkerende jihadkinderen zijn misschien wel de gevaarlijksten'

Geen categoriejan 31 2018, 21:00
Bij het nadenken over wat we moeten doen met mensen die in plekken als Syrië en Irak betrokken zijn geweest bij de jihad wanneer ze terugkeren, wordt vooral gefocust op volwassen die zelf hebben gevochten. Maar wat doe je eigenlijk met de veel jongere generaties? Die vormen misschien nog wel een groter probleem.
Nu het gedroomde shariakalifaat van al-Baghdadi en zijn 1001 koppensneller en verkrachters in rap tempo afbrokkelt, krijgen vele heren - en dames - het toch wat heet onder de voeten in de dorre vlakten waar ze huishielden. Opeens lijkt dat gehate Westen toch niet meer zo vreselijk, althans om er eventjes te wonen. Wat ze daarna met de inheemse bevolking aldaar, ons dus, doen, bepalen ze later wel. In de vorm van een bomaanslag of een busje op een Franse boulevard, om maar wat totaal willekeurige ideeën te noemen.
Dat soort mensen willen we natuurlijk allesbehalve terug. Paspoort intrekken en nooit meer Schengen binnenlaten, zou je denken, maar helaas: daar is onze overheid, en die van de meeste Europese landen, veel te soft voor. Met als gevolg dat we met steeds meer terugkeerjihadi's zitten waar je eigenlijk niets mee aankunt: je zou ze in de cel willen smijten, wat uiteindelijk vaak niet doorgaat bij 'gebrek aan bewijs'. En die lui reïntegreren in de samenleving... laten we zeggen dat dat vaak ook geen daverend succes blijkt.
En dan heb je het nog over volwassenen. Mensen die toch voor hun grootste deel hier hebben gewoond, en toch nog ergens iets van onze normen en waarden hebben meegekregen. Die mensen zijn niet eens het grootste gevaar, aldus Hans-Georg Maassen, de chef van de Duitse inlichtingendienst BfV. Volgens hem zijn dat jihadkinderen: zij vormen het echte gevaar bij terugkomst. Hij legt uit:

“We see that children who grew up with Islamic State were brainwashed in the schools and the kindergartens of the IS,” he said. “They were confronted early with the IS ideology ... learned to fight, and were in some cases forced to participate in the abuse of prisoners, or even the killing of prisoners.”

Daar zit natuurlijk meer dan wat in: je moet je bedenken dat veel van die kinderen zich niet zullen herinneren ooit ergens anders dan in ISIS-land te zijn geweest, en dat ze daar geheel gevormd zijn. Ze weten eigenlijk niet beter, dan dat de walgelijke ideologie van die extremisten de enige juiste is. En dat kan makkelijk tot aanslagen leiden:

“We have to consider that these children could be living time bombs,” he said. “There is a danger that these children come back brainwashed with a mission to carry out attacks.”

En juist dat 'ze weten niet beter' maakt het zo'n lastige zaak. Je kunt zo'n kind immers moeilijk opsluiten: hoe je het ook wendt of keert, is het niet hun schuld dat ze daar zo gehersenspoeld zijn. Wat je ermee aanmoet, blijft de vraag: ook Maassen schijnt daarop geen echt antwoord te hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten