Bam! Actiegroep Meer Democratie sleept minister Kafka Orwellgren voor de rechter wegens afschaffen referendum

Bam! Actiegroep Meer Democratie sleept minister Kafka Orwellgren voor de rechter wegens afschaffen referendum

Megan Holt / YouTube

We geven de strijd voor meer democratie niet zomaar op.

Het autocratische kabinet Rutte-Pechtold wil dat het raadgevend referendum zo snel mogelijk verdwijnt. Om dat voor elkaar te krijgen heeft minister Kajsa Ollongren Kafka Orwellgren het verboten verklaard om een referendum te houden over die mogelijke afschaffing. Want stel je voor dat je kiezers vraagt wat ze hiervan vinden. Dat moet je vooral niet willen.

Dat het juist haar partij is, D66, die het referendum ooit instelde en als speerpunt van haar verkiezingsprogramma had maakt deze dame blijkbaar niets uit. In december vorig jaar kondigde ze een intrekkingswet aan om referenda voortaan weer lekker onmogelijk te maken. Want tja, die domme Nederlanders hadden bij het Oekraïnereferendum verkeerd gestemd, aldus Ollongren.

Nou, hoewel zij de macht van de staat wil gebruiken om het referendum af te schaffen is niet iedereen daar blij mee. Sterker nog, vandaag moet de minister zich verdedigen voor de rechter. Actiegroep Meer Democratie heeft haar namelijk aangeklaagd. Niet omdat ze het referendum afschaft, maar omdat ze het onmogelijk heeft gemaakt om een referendum te houden over het mogelijk afschaffen van het referendum. "Als je wil dat er geen referendum meer mogelijk is, dan is het niet logisch dat daar een referendum over te houden is," legde ze uit op de gebruikelijke arrogantie, democratie-hatende manier van D66.

Politicoloog Niesco Dubbelboer van Meer Democratie zegt daarover:

"We vinden die trucjes echt ministeronwaardig en in strijd met de wet."

Daarom mag Orwellgren vandaag tekst en uitleg geven over haar wangedrag.

Voor zover het goede nieuws, want ja, er is ook slecht nieuws. De zaak dient bij... de Raad van State. Dat is dezelfde Raad van State die eerder in een advies aan het kabinet al liet weten dat het intrekken van het referendum niet onderhevig hoeft te zijn voor een referendum. De RvS is dus bepaald niet objectief. Sterker nog, de Raad van State en het kabinet zijn feitelijk gewoon bondgenoten. Of, misschien beter gezegd: de RvS is een collaborateur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties