Duitsland door versoepeling coronamaatregelen weer terug bij af: reproductiegetal stijgt boven de 1

Duitsland door versoepeling coronamaatregelen weer terug bij af: reproductiegetal stijgt boven de 1

Angela Merkel op een persconferentie. Bron: Elpisterra / Shutterstock.com.

Overheden hanteren bij het versoepelen van de maatregelen een simpele vuistregel: versoepelen kan, zolang het reproductiegetal (de R0) onder de 1 blijft. Dan besmet (gemiddeld) één persoon, in het uiterste geval, maximaal één ander persoon. Een R0 van 1.1 betekent dan dus dat iedere 10 personen, 11 anderen besmet.

De zwakke plek van deze richtlijn is natuurlijk de hoeveelheid zicht die je op de situatie hebt. Want door middel van (zoveel mogelijk) tests afnemen, krijg je een beter beeld. 'Gelukkig' is Duitsland een land dat wél uitvoerig test, dus is die zwakke plek in dit geval niet zo'n grote factor.

Tegelijkertijd betekent het, en hierom staat die 'Gelukkig' van hierboven ook tussen aanhalingstekens, dat die 1.1 dus behoorlijk accuraat moet zijn. Er zullen mensen zijn die denken 'overdrijf niet zo, het is maar 0.1 boven de 1'. Bedenk je wel dat Duitsland begon te versoepelen toen het een R0 van 0.65 constateerde. We hebben het dan over een forse stijging van net geen 70 procent, in minder dan een week tijd!

Gelukkig (dit keer zonder aanhalingstekens) valt het virus dit keer wel sneller in te dammen, vanwege bepaalde maatregelen die nog wel in werking zijn. Maar het belooft niet veel goeds voor andere landen die overwegen te versoepelen. Zuid-Korea vreest momenteel ook alweer een uitbraak. En die namen het virus vanaf het begin al serieus. Die zijn er dus ook nog lang niet...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties