Duitsland krijgt een 'Jamaica-Regering': Merkel wil met de Liberalen en Groenen regeren

Geen categorieokt 07 2017, 15:00
Angela Merkel is doorgegaan met haar strategie om de winnende partij, Alternative für Deutschland, uit de regering te houden. Nu heeft Merkel gekozen voor een regering met de Liberalen en de Groenen. Dat noemt men in Duitsland de 'Jamaica-coalitie'. Naar aanleiding van de kleuren.
Wat betekent dit voor Europa en voor Nederland? Aangezien Duitsland de grootste speler is op het Europese toneel, betekent het in elk geval dat de rol van de Europese Unie groter wordt en dat het immigratiebeleid in Duitsland niet strenger gaat worden. De Groenen in Duitsland zijn net als in Nederland een soort SP met groene accenten. Economisch gezien wordt het dus een ramp voor de Duitsers en de windmolengekte zal alleen maar toenemen bij onze Oosterburen.
Merkel heeft goede contacten met Mark Rutte en onze premier heeft natuurlijk ook weer zo veelkleurige coalitie van niets. Allebei onze landen krijgen een coalitie van meerdere richtingen en kleurtjes waarbij er alleen maar vaag beleid uit voort komt. Ook is er bij beide landen sprake van politieke uitsluiting, waarbij in Nederland de PVV is buitengesloten en in Duitsland Alternative für Deutschland is uitgesloten.
Toegegeven, Duitsland heeft pas voor het eerst te maken met een rechts-conservatieve partij als AfD, want tot voor kort was het CDU het rechtst wat je kon hebben. Maar de komende regering gaat niet er voor zorgen dat de onvrede serieus wordt genomen en er ook echt iets gaat gebeuren aan de Europese Unie en het immigratiebeleid. Met deze coalitie kan je daar niet op uitkomen. Daarnaast is de kans groot dat dit de laatste termijn is voor Merkel, dus dan maakt het voor haar ook niet zo veel meer uit, politiek gezien. Wat wel een grote waarschijnlijkheid zal zijn, is dat bij de volgende verkiezingen het AfD nog groter zal worden. Uitstel van executie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten