Het volgende kabinet gaat het vaderschapsverlof uitbreiden en hoopt daarmee op een cultuuromslag

Geen categorieokt 07 2017, 16:00
Het volgende kabinet heeft veel plannen voor de komende regeringsperiode. Zo gaan er belastingen omlaag en vooral veel belastingen omhoog. De integratie en immigratie wordt strenger, vaderlandsliefde wordt gestimuleerd en het vaderschapsverlof wordt uitgebreid! De regering hoopt hierbij een cultuuromslag te laten plaatsvinden, zodat genderrollen in de opvoeding uit elkaar getrokken worden.
Tot nu toe kreeg de vrouw zwangerschapsverlof dat veel meer te bieden had dan dat het voor de vader te bieden had. De vader kon eerst maar een aantal dagen vrij krijgen en daarna twee weken extra aanvragen tegen een lager salaris. Het kabinet wil het mogelijk maken dat verse vaders vijf dagen vrij mogen krijgen en daarna vijf weken extra mogen vragen tegen een lager salaris. Hiermee krijgen de vader en de moeder meer de kans om af te wisselen, op het moment dat de moeder ook een baan heeft.
In dit geval is het natuurlijk een goed punt dat er een gelijkwaardigheid in zit met betrekking tot de vader en de moeder. De vader wil ook een binding krijgen met het kind en krijgt met de nieuwe maatregelen de ruimte om de vrouw en het kind langer te kunnen begeleiden. Een zwangerschap is een zwaar proces, waarbij de moeder nog voor een langere tijd moet rusten en helen. De vader kan met deze regeling meer tijd en ruimte krijgen om het kind en de vrouw bij te staan.
Aan de andere kant is er de vraag of er echt een maatschappelijk probleem was en dat hiermee iets 'opgelost' wordt. Natuurlijk, steeds meer vaders willen thuis blijven om bij hun kinderen te zijn en steeds meer moeders werken gewoon, maar tot nu toe is het vooral een ideologische kwestie geweest en geen pragmatische kwestie. Er zijn nog steeds veel meer moeders die graag voor het kind willen zorgen, terwijl de vader gaat werken.
Misschien heb ik een te conservatieve blik hierop, want ik moet eerlijk zijn dat ik wel erg blij ben met het feit dat er qua gelijkwaardigheid ook naar de man gekeken wordt en vaders hiermee de ruimte krijgen om bij een zwangerschap langer bij zijn vrouw en kind(eren) te zijn!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten