Duizenden Oekraïeners marcheren om verjaardag van nazi-collaborateur te 'vieren'

Geen categoriejan 03 2018, 10:00
Wat is het toch een mooi land, dat Oekraïne. Ahem.
Het is ongetwijfeld niet de bedoeling dat we dit soort nieuws overnemen -- en al helemaal niet van Russische nieuwsagentschappen (oh gossie, nee, ze zijn Russisch!) -- maar misschien dat we het er toch maar even over moeten hebben. Er zijn namelijk steeds meer neo-nazi's in Oekraïne, en ze krijgen steeds meer invloed. Sterker nog, hoe meer je over dat land leest, hoe sterker je de indruk krijgt dat het neo-nazisme daar tegenwoordig mainstream is geworden.
Wat er aan de hand is? Nou, eergisteren gingen duizenden Oekraïense betogers de straat op -- volgens RT.com zo'n 6.500 mensen -- om de geboortedag te vieren van Stepan Bandera. Bandera was niet alleen een Oekraïense nationalist, maar ook een nazi-collaborateur.
Bandera was de man achter de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (UPA). Die organisatie vocht tegen de Polen en de Sovjet Unie in een poging om een onafhankelijk Oekraïne te creëren -- een gebied, overigens, dat letterlijk honderden jaren gewoon een Russische (en Poolse) provincie was.
Voor de Duitsers de Sovjet Unie binnenvielen werkte Bandera actief samen met de nazi's. Bandera werkte als een inlichtingenofficier en rekruteerde zelfs Oekraïense nationalisten voor speciale (of 'extra') eenheden voor de nazi's. Dat pakte niet helemaal goed uit voor Bandera; hij werkte weliswaar samen met de nazi's maar toen die het eenmaal voor het zeggen hadden in Oekraïne keerden ze zich tegen hem en pakten ze hem op.
Drie jaar later, in 1944 dus, werd hij pas weer vrijgelaten. De nazi's lieten hem gaan zodat ze hem en zijn ideologische bondgenoten konden inzetten tegen de steeds verder oprukkende Sovjets.
Bandera wordt tegenwoordig officieel erkend als een "held" in Oekraïne. Daarbij wordt er snel voorbij gegaan aan het feit dat de militante vleugel van UPA tijdens de oorlog verantwoordelijk was voor de massamoord op Polen én joden. Want ja, ook die laatsten waren wat Oekraïense nationalisten betrof vogelvrij. We zullen maar zeggen: het was geen toeval dat Oekraïeners bekend stonden als de meest strenge en harde bewakers bij concentratiekampen.
Op deze foto zie je bijvoorbeeld hoe normale Oekraïense burgers losgaan op een arme joodse vrouw:
Screen Shot 2018-01-03 at 06.20.48
En wat te denken van deze foto, waarop je ziet hoe Oekraïense mannen een joodse vrouw met geweld ontkleden, haar vernederen en slaan... omdat ze weten dat ze beschermd werden door de nazi's?
Screen Shot 2018-01-03 at 06.23.11
Nog een pogrom waar Oekraïense mannen (en vrouwen) maar wat blij aan meededen in de jaren 40:
Screen Shot 2018-01-03 at 06.24.43
Ook Westerse media zijn tegenwoordig best eerlijk over de rol die 'radicale nationalisten' speelden in de holocaust in Oekraïne, waarbij volgens de nieuwste cijfers anderhalf miljoen joden gedood werden door de nazi's én hun Oekraïense sympathisanten.

On June 30, 1941, the Germans entered the western Ukrainian city of Lviv. Bandera’s nationalists joined Nazi Einsatzgruppen in carrying out pogroms against the city’s Jews, along with political prisoners and opposition members.

Dat Oekraïense nationalisme stinkt aan alle kanten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten