Duizenden vluchtelingen breken door grens bij Macedonië

Geen categorieaug 22 2015, 21:00
Een grote groep vluchtelingen heeft Griekenland verlaten door - met geweld - door de grenzen van Macedonië te breken.
Duizenden mensen zijn op illegale wijze, en met geweld, de grens tussen Macedonië en Griekenland overgestoken vandaag. De vluchtelingen uit met name het Midden-Oosten braken met geweld door de grens toen duidelijk werd dat de Macedonische autoriteiten hen niet wilden toelaten in het land.
De reden dat Macedonië dat niet wilde is dat het land te kampen heeft met een enorme instroom van vluchtelingen. Die instroom is zelfs zo groot dat men het niet meer aankan. Eerder deze week kondigde Macedonië daarom de noodtoestand af.
Toen de enorme aantallen vluchtelingen de grens over wilden rennen besloot de Macedonische politie om in te grijpen. Zo werden er onder meer flitsgranaten ingezet. Het was de bedoeling dat de vluchtelingen vervolgens zouden omkeren en terug zouden gaan naar Griekenland.
Hoewel er wel degelijk vluchtelingen waren die inderdaad rechtsomkeert maakten gold dat lang niet voor iedereen. Volgens getuigen zijn er in ieder geval enkele duizenden door de grensovergang gebroken. Zij zijn nu dus in Macedonië. Het moge duidelijk zijn dat het door de reusachtige aantallen bijzonder lastig wordt om hen allemaal te vinden, laat staan om ze uit te zetten. Daar komt bij dat Griekenland ook niet al te blij met ze is, en dat land ze dus vrijwel zeker niet vrijwillig terugneemt.
Dat land wordt immers al helemaal overstroomd door massaimmigratie van mensen uit het Midden-Oosten.
VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR riep Macedonië eerder op om de vluchtelingen toe te laten omdat ze in buitengewoon erbarmelijke omstandigheden leven in Griekenland. De Macedonische regering kon geen gehoor geven aan dat verzoek, puur en alleen omdat men zelf ook niet voor de vluchtelingen kon zorgen. Nu is Macedonië dus alsnog gedwongen om dat te doen - of men dat nou wil of niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten