Britten heropenen hun ambassade in Iran

Geen categorieaug 23 2015, 8:03
Het Verenigd Koninkrijk gaat de relatie met Iran normaliseren.
Binnenkort zal de Britse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran worden heropend. Tegelijkertijd zal ook Iran de ambassade in Londen weer in gebruik gaan nemen:
De Britse ambassade Teheran wordt zondag heropend door de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond. De ambassade sloot bijna vier jaar geleden zijn deuren, nadat demonstranten het gebouw binnenvielen en overhoop haalden.
Op 29 november 2011 was er een bestorming van het gebouw door boze vandalen die het er niet mee eens waren dat ook het Verenigd Koninkrijk meedeed aan sancties tegen het land in het Midden-Oosten. Schilderijen werden vernield, Britse vlaggen werden in de brand gestoken en elektronische apparatuur werd gestolen. Minister-president David Cameron was ziedend en noemde het voorval 'schandelijk'. Op last van 10 Downing Street heeft de onteerde Engelse ambassade vervolgens bijna vier jaar leeggestaan.
Het Verenigd Koninkrijk en Iran doen echter hun best de relatie weer wat te ontzenuwen. Het atoomakkoord dat gesloten werd in Genève enkele weken terug geldt daarbij als ijsbreker:
De atoomdeal die Iran op initiatief van de Verenigde Staten met het westen heeft gesloten, heeft bijgedragen aan de beslissing de ambassade te heropenen. 'Onze relatie is sinds 2011 verbeterd', aldus Hammond in een verklaring. De laatste keer dat een Britse minister van Buitenlandse Zaken in Iran op bezoek ging, was in 2003.
Wie de nieuwe ambassadeurs worden van de ambassades in Londen en Teheran, is nog niet bekend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten