Dumpen jeugdzorg bij gemeenten gaat te snel

Geen categoriemrt 04 2014, 15:00
Decentralisatie is überhaupt geen panacee.
De snelle overheveling van de jeugdzorg naar gemeenten zorgt voor problemen. Tien maanden voor de deadline zijn er nog nauwelijks afspraken gemaakt.
Joh. Wie had dat nu verwacht? Heeft vast niets te maken met de onduidelijk over waar we wat betreft decentralisatie precies naartoe gaan. Ook politiek Den Haag lijkt geen idee te hebben. We weten alleen dat het tien miljard oplevert. Martin Sommer, zoals altijd spot-on:

Den Haag draagt deze dagen eensgezind uit dat deze raadsverkiezingen belangrijker zijn dan ooit. Het gaat niet meer over stoplichten en lantaarnpalen. Met de zogeheten drie decentralisaties, van de langdurige zorg, het arbeidsmarktbeleid en de jeugdzorg, is 10 miljard gemoeid. Dat is geen klein bier. Het geld gaat straks naar de gemeenten en daar hebt u inspraak. Stemmen dus. (...)

De jeugdzorg verhuist van de provincie naar de gemeenten. Dat moet per 1 januari volgend jaar zijn beslag krijgen. De meeste gemeenten gaan samenwerken, maar niemand weet nog precies hoe of wat. Datzelfde geldt voor zorg en arbeidsmarkt. De wetgeving is niet of net door het parlement, de uitvoering nauwelijks van start. Maar één ding staat vast, met al die samenwerking hebben de afzonderlijke gemeenteraden weinig in de melk te brokkelen. Dit is de democratische praktijk van de decentralisatie.

Leest u vooral het hele stuk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten