Ebola-artsen opgevangen op Veluwe, maar niet in quarantaine

Geen categorienov 18 2014, 15:00
Ebola komt naar u toe deze winter.
Hè, wat gezellig, moeten ze hebben gedacht bij Artsen zonder Grenzen (AzG). Laten we artsen die actief zijn in gebieden waar het ebola-virus duizenden slachtoffers heeft gemaakt gewoon opvangen op de Veluwe in Nederland. Waarom ook niet?
AzG vangt de ebola-artsen - die al dan niet besmet zijn met het virus, dat moeten we nog maar zien - op zodat ze even kunnen uitrusten, een luchtje kunnen scheppen in de bossen en lekker boodschappen kunnen doen in de buurtsuper. Ik maak geen grap.
Het gaat dan niet om Nederlandse artsen, maar om artsen die in eigen land alleen maar slechte zorg kunnen krijgen of te ver van een ziekenhuis wonen. Volgens AzG zijn de artsen in principe allemaal gezond, maar er bestaat een kleine kans dat ze toch ziek worden. Het gaat iedere keer om zes artsen die hier drie weken verblijven.
Oh, en ze mogen dus gewoon naar buiten en zich mengen tussen de rest van het volk:

Ze zullen er niet aan huis gekluisterd zijn. "Ze mankeren niets, dus kunnen gewoon boodschappen doen of in de bossen wandelen. Wel moeten ze twee keer per dag hun temperatuur opmeten."

Bij symptomen die wijzen in de richting van ebola, wordt contact opgenomen met de GGD. "Dan gaat het om koorts of braken."

Er is dus geen sprake van een quarantine, terwijl dat wel het verstandigst zou zijn, omdat ebola nogal besmettelijk is. En dodelijk. Je hoeft alleen maar in contact te komen met de lichaamsvloeistoffen van een met ebola besmette patiënt en je zit in de problemen. Sommigen zullen tegenwerpen dat alleen ebola-patiënten met zichtbare symptomen besmettelijk zijn, maar er zijn berichten dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn.
Kortom, het is prima dat we meehelpen met het bestrijden het agressieve en zeer dodelijke ebola-virus en dat we artsen steunen waar we maar kunnen om de ebola-uitbraak in te dammen. Maar dit is een stap te ver. Ja, ze mogen naar Nederland komen wat mij betreft, maar dan moeten ze wel meteen drie weken lang in quarantaine worden gezet.
Hallo, die artsen komen net overgevlogen uit gebieden waar de ebola massa's mensen uitmoordt. Dan is het minste wat we kunnen doen die artsen in quarantaine stoppen. Dan maar even geen bewegingsvrijheid voor die artsen. Dan maar even geen luchtje scheppen in de bossen van de Veluwe. Dan maar even geen bezoekje aan de buurtsuper. We moeten niet te gemakzuchtig worden.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten