Economie staat op INSTORTEN door coronavirus: krimp tussen 1,2% en 7,7%!

Economie staat op INSTORTEN door coronavirus: krimp tussen 1,2% en 7,7%!

Gabriel Petrescu / Shutterstock

Uit prognoses van het Centraal Planbureau blijkt dat er in Nederland een keiharde recessie aankomt door het coronavirus. In het ergste scenario worden we geconfronteerd met een krimp van 7,7% en een werkloosheid van 9,4%. Dat zijn schokkende cijfers.

Het CPB ontwikkelde vier verschillende scenario's om in te kunnen schatten wat de mogelijke economische ontwikkelingen zijn dit jaar. In maar liefst drie van de vier scenario's is de krimp ernstiger dan in de kredietcrisis van 2008. In het andere, meest positieve scenario, bedraagt de krimp "maar" 1,2%. Let wel, dat is "maar" in vergelijking met de drie andere scenario's, want normaal gesproken is een dergelijke krimp ook vreselijk slecht nieuws.

Maar ja vergeleken met de krimp van 7,7% in het slechtste scenario, gepaard gaande met een werkloosheid van 9,4%!, is het natuurlijk nog best te doen. Let wel, op dit moment bedraagt de werkloosheid 3,4%. Dat is dus een verschil van zes percentpunt. Dat is nogal wat.

CPB-directeur Pieter Hasekamp zegt dan ook terecht over het kabinetsbeleid dat het "erop gericht [is] om ontslagen en faillissementen te beperken. Dat voorkomt een neerwaartse spiraal en blijvende economische schade. Toch kan de overheid de klap hooguit deels opvangen. Naarmate de crisis langer aanhoudt zal de economische schade groter zijn."

Juist daarom is het van het grootste belang dat het kabinet het economische corona-pakket onmiddellijk uitrolt. Er wordt gezegd dat dit allemaal heel moeilijk is, etc. Dat zal wel. Als de overheid in één klap heel veel geld wil innen dan kan het ook snel. Nou, dan moet het omgekeerde ook mogelijk zijn.

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 173 DDS-lezers gingen u al voor!

Moeilijk? Ja. Maar dit zijn uitzonderlijke tijden die dit eisen. Het kabinet mag daarin niet tekort schieten. Zo nodig moeten de verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen de klok rond werken. Het is niet anders. Dit wordt nu van ze vereist. Als ze dat niet aankunnen moeten ze aftreden. Er is een reden dat ze zoveel macht en geld krijgen. Nu moeten ze bewijzen dat ze de eer van hun mooie functie waard zijn.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.

Lees meer over:
Coronavirus COVID-19 Economie cpb

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties