Een blinde man en zijn blindegeleidehond worden uit vliegtuig gezet. Hoe zijn medepassagiers reageren verandert alles

Geen categoriesep 12 2015, 16:00
Samen staan we sterk.
Normaal gesproken kiezen passagiers bijna altijd de kant van de cabin crew als er een discussie is ontstaan over de veiligheid van hun allemaal. Onlangs was dat echter geheel anders.
Alle 35 passagiers van US Airways Vlucht 4384 verlieten afgelopen woensdag namelijk het vliegtuig toen een blinde man, Albert Rizzi en zijn hond Doxy uit het vliegtuig werden gezet na een verhitte discussie met een steward.
De steward vond dat de hond zich niet op een goede plek bevond. Dat vond Albert enigszins merkwaardig omdat hij de eerste passagier was die zich meldde bij de balie; de cabin crew had hem dus op een plek kunnen zetten waar zijn hond bij hem kon zijn. In plaats daarvan lieten ze eerst alle andere passagiers zitten, waarna Albert in de middelste stoel werd gestopt, op de achterste rij.
Leuk bedacht, maar Albert kan zich natuurlijk niet redden zonder zijn hond. Die nam hij dus mee.
Vervolgens vertelde een steward Albert dat hij zijn hond onder een stoel moest stoppen vanwege veiligheidsredenen. Het probleem: er was geen ruimte. Tenminste, niet onder zijn stoel of onder de stoel van de persoon voor hem. Een andere vrouw, die links van hem zat, bood aan: laat je hond maar onder mijn stoel liggen, geen probleem.
En dus deed Albert dat.
Ongelooflijk genoeg vertrok het vliegtuig echter niet. Het bleef maar liefst twee uur aan de grond staan. Aangezien het zo lang duurde begon Doxy zich te bewegen; ze ging ergens liggen waar ze meer comfortabel was. Uiteindelijk eindigde ze dan ook onder Alberts stoel, waardoor ze tegen de achterkant van het vliegtuig lag.
De steward vertelde Albert vervolgens dat hij ervoor moest zorgen dat zijn hond onder de stoel van zijn medepassagier zou blijven liggen. De twee hadden een debat met elkaar, konden geen oplossing vinden, en tenslotte liet de kapitein weten dat het vliegtuig terug zou keren naar de Gate.
Daar aangekomen werden Albert en Doxy van het vliegtuig gehaald.
Tot nu toe is dit natuurlijk een vrij deprimerend verhaal. Maar toen veranderde alles. Alberts medepassagiers vonden het gedrag van de steward en de kapitein namelijk onacceptabel. Zij vertelden de cabin crew dat Albert terug moest, en dat de steward zelf het vliegtuig moest verlaten; hij had zich namelijk onbeschoft gedragen in hun ogen.
De cabin crew probeerde de passagiers er nog van te overtuigen dat het zo gewoon wel kon, maar zij gaven niet toe. Het gevolg? De kapitein was uiteindelijk gedwongen om de vlucht te annuleren. De passagiers verlieten het vliegtuig stuk voor stuk; alles in solidariteit met Albert.
Zoals je je ongetwijfeld kunt voorstellen was Albert hier bijzonder door geraak. Hij liet naderhand weten:
"This became the most wonderful experience, out of the most horrible experience. I found that humanity does exist, and people can do the right thing."
Zo is het maar net.
En de luchtvaartmaatschappij? Die gaat nu uitzoeken hoe de crew zich gedragen heeft en waarom. De kans is dan ook groot dat het bedrijf maatregelen zal nemen tegen de steward in kwestie - en misschien zelfs tegen de kapitein. Als dat niet gebeurt kan de maatschappij zich opmaken voor een rechtszaak; Albert is namelijk niet van plan om dit soort wangedrag te accepteren. En terecht natuurlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten