Een conciërge verdiende maar liefst 7,5 miljoen euro in zijn leven. Vervolgens gaf hij het aan zijn bibliotheek en ziekenhuis

Geen categorieaug 30 2016, 13:00
Dit verhaal bewijst dat je absoluut geen bakken met geld hoeft te verdienen om miljonair te worden.
Zoals het levensverhaal van Ronald Read aantoont kun je namelijk ook miljonair worden als je een modaal inkomen hebt.
Ronald was tijdens zijn werkzame leven een conciërge en een werknemer bij een benzinepomp. Dat zijn nou niet bepaald banen die je in verband brengt met rijkdom.
Maar dat is een fout.
Hoewel niemand het wist had Ronald, die vorig jaar op 92-jarige leeftijd overleed, namelijk $8 miljoen dollar (of zo'n 7-7,5 miljoen euro) in handen. Hij werd zo rijk door op een verstandige manier om te gaan met zijn geld en door slim te investeren.
Zelfs zijn eigen familie wist niet dat Ronald het financieel zo goed voor elkaar had. In 2015 vertelde zijn stiefzoon aan een Amerikaanse krant:

"We wisten allemaal dat hij een harde werker was, maar we hadden er geen idee van dat hij multimiljonair was."

Ronald kwam uit arbeidersgezin. In zijn jonge jaren diende hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Afrika, Italië en Azië. Toen hij terugkwam ging hij aan de slag als conciërge en als benzinepomp-medewerker. Hij trouwde met een lieve vrouw, met wie hij twee kinderen kreeg.
Hij stond er altijd om bekend bijzonder zuinig te zijn. Op latere leeftijd reed hij nog altijd rond in een tweedehands Toyota Yaris. Ook maakte hij zijn eigen kleren als ze kapot gingen en hakte hij zijn eigen hout voor in de open haard. Hij deed dat zelfs nog op 90-jarige leeftijd.
Ongelooflijk genoeg was Ronald tegelijkertijd een bijzonder slimme investeerder. Hij had aandelen in verschillende bedrijven. In de meeste gevallen had hij die aandelen decennia eerder gekocht. In de tussentijd waren ze bijzonder veel waard geworden. Zoveel, zelfs, dat hij toen hij overleed maar liefst $8 miljoen waard was.
Dat is natuurlijk schitterend, maar het verhaal wordt nog veel mooier. Ronald besloot namelijk om iets terug te doen voor de samenleving. Hoe? Door $6 miljoen achter te laten aan zijn lokale bibliotheek en zijn ziekenhuis. Hij bezocht dat ziekenhuis regelmatig, niet omdat hij ziek was, maar omdat hij het zo prettig vond om er te ontbijten.
Gina Pattison, één van de leidinggevenden van het ziekenhuis, zegt tegen CNBC:

"Er zijn verschillende delen van het ziekenhuis dat geüpdatet moeten worden. Dit geld stelt ons daar toe in staat."

En zo is Ronald Read dus niet alleen heel rijk geworden toen hij nog leefde, maar blijft zijn nagedachtenis bestaan omdat hij dat geld vervolgens ten dienst stelde van anderen.
Schitterend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten