Één groot drama bij de Belastingdienst!

Geen categoriejun 06 2018, 21:00
We hebben het al eens eerder over de fiscus gehad toen bleek dat zij zo'n 900 applicaties gebruikten die allemaal met elkaar verbonden moesten worden, daar zien we nu de effecten van! Zo meldt de Telegraaf.
De ict-systemen staan er namelijk nog slechter voor dan voorheen gedacht (en dat was dus al onder de noemer 'ramp' te scharen). Dit blijkt uit een presentatie die is gegeven in de Tweede Kamer. Hier was te zien hoe groot het rommeltje bij de Belastingdienst is per post. De posten 'Omzetbelasting' en 'Loonheffing' staan er het slechtst voor, nog ónder 'Erf- en schenkbelasting' waar al ontzettend veel problemen bij waren!
Dat de erf- en schenkbelasting niet op rolletjes loopt is niet zo erg, dat gaat 'maar' over zo'n 2 miljard euro. De omzetbelasting is echter 26 keer zo groot en betreft dus 52 miljard euro! Bij de loonheffing gaat het zelfs om 100 miljard euro!!! Bij elkaar gaat het om zo'n 60% van het belastinginkomen (toeslagen en subsidies meegerekend).
Naast dat er dus een véél simpeler systeem moet komen waar allerlei domeinen, informatiebronnen, databases, regelingen en dergelijke gewoon direct inzichtelijk kunnen worden gemaakt bij de ambtenaar die erover gaat, is het ook van belang dat de bureaucratie wordt teruggedrongen en gestroomlijnd. Eenzelfde probleem zie je, zij het op kleinere schaal, met gemeenten die hun eigen ict-netwerk konden kiezen. De gegevens van een burger die bij een andere gemeente benodigd is moet eerst weer wachten op goedkeuring of handmatig worden ingevoerd. De Belastingdienst heeft blijkbaar (helemaal met 900 applicaties) al jaren het slechte voorbeeld gegeven...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten